0527274030
Nieuws
/
Mijn Ten Brinke
Valse meeldauw komt op dit moment in een héél hoge druk voor in uien. De druk is dermate hoog dat dit ten koste lijkt te gaan van groei en dus ook van opbrengst. Zorgelijk is de uitbreiding via eerste jaarsplantuien naar een volgend jaar. Even in het kort enkele punten die mede oorzaak zijn van deze explosie Valse Meeldauw schimmel.
Valse meeldauw overwintert d.m.v. sporen in de bodem en als schimmel (mycelium) in de bol. Bij aantasting van eerste jaarsplantuien wordt de schimmel meegenomen naar de tweedejaars teelt. Een warmwaterbehandeling van het plantgoed is slechts ten dele (ongeveer 60%) voldoende om de schimmel te doden. Ook opslag van uien en niet afgedekete afvalhopen kunnen overwinteren van de schimmel mogelijk maken.
De zeer gunstige weersomstandigheden voor de Valse Meeldauw schimmel en een steeds groter areaal onbespoten 2e jaars teelt van plantuien veroorzaken een grotere infectie druk. Dit jaar zijn de omgevingsfactoren voor Valse meeldauw lange tijd optimaal. Hierdoor explodeert als het ware de schimmel en tast het vrijwel ieder perceel uien aan.
Op dit moment zien wij op vrijwel alle percelen een aantasting. Ras gevoeligheid speelt hierbij ook nog een kleine rol.Maar toch vinden wij in ieder perceel uien-aantasting van licht tot zwaar. De afgelopen jaren is de aantasting nog nooit zo dramatisch geweest als nu. Komende weken verwachten wij zeker nog uitbreiding van het huidige weer rond 6-10 augustus. Dit is zichtbaar over ongeveer 10 dagen. De uien gaan komende dagen strijken, in een plat liggend gewas blijft het langer vochtig waardoor ook de infectie door zal gaan, is de verwachting. Het spuitschema van de laatste weken zal het het ziektebeeld (versneld afsterven) van de uien bepalen en daarmee ook de opbrengstderving.
De denkwijze om de ziekten en plagen (betreft vele ziekten en plagen, o.a. ook de hoge phytophthora druk in aardappelen op dit moment) in de landbouw onder controle te houden is in de praktijk niet langer houdbaar. Het nastreven van een ideaal en de praktijk komen op deze wijze niet tot het gewenste resultaat. Daarom is nu de hoogste tijd om zaken als "Duurzaamheid, Geintegreerde landbouw en Toekomst bestendig telen etc. eens ter discussie te stellen. Is de huidge weg die we ingeslagen zijn wel de juiste weg? Gaat biologisch telen wel samen met gangbaar of moeten de koppen bij elkaar gestoken worden om gezamenlijk op te trekken. Tijd om een realistisch, toekomst-bestendig plan op te stellen waarbij in werkelijkheid milieuwinst te behalen valt........
Heeft u vragen over bovenstaand artikel dan kunt u contact op nemen met ons kantoor.
Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.