Plant in balans

Bladmeststoffen

In bladbemesting met basiselementen hebben wij de laatste jaren veel ervaring opgedaan. Bladbemesting is nodig om een regelmatige groei te realiseren. Een plant heeft een te kort aan voeding wanneer: 

  • een plant door een snelle groei meer voeding nodig heeft dan het via de wortels uit de bodem kan opnemen
  • wanneer de bodem omstandigheden niet gunstig zijn voor de opname van voedingselelementen 

Het kan in geen geval zo zijn dat bladbemesting de gehele voeding voor de plant kan vervangen. Bladvoeding is enkel bedoeld om tijdelijke tekorten op te vangen. Dit kan door een juiste timing veel resultaat geven zoals bijvoorbeeld rond de knolzetting van pootaardappelen. Hieronder staan moderne bladmeststoffen welke een goede opname garanderen en hierbij niet schadelijk zijn voor de plant:

 

Basis bladmeststoffen:

Door de bijzondere samenstelling van EfficienNt Plus is de meststof plantvriendelijk en voor 100% opneembaar via het blad. De samenstelling zorgt voor een langdurige beschikbaarheid door de korte en middellange ketens van methyleen-ureum. Het product blijft opneembaar na regenval of beregening. Efficient Plus maakt het mogelijk in mancozeb vrije schema's, naast stikstof ook mangaan en magnesium bij te bemesten via het blad.

 

  • Efficiënt N28 

Samenstelling: 28% Stikstof bestaande uit: 6% Ureum N en 22% Ureum

Proeven in verschillende gewassen tonen een efficiënter gebruik van stikstof in de vorm van Efficie-N-t 28. Vergeleken met kalkamonsalpeter als overbemesting in tarwe tonen zelf een 7 maal hogere efficiëntie. Overbemesting met 35 kg stikstof uit kalkamonsalpeter werden vergeleken met een afrijpingziekte bespuiting met 7 kg zuivere stikstof uit Efficie-N-t 28 waarbij geen verschillen in opbrengsten konden worden waargenomen. Dit betekent een besparing van 28 kg zuivere N uit kalkamonsalpeter, wat overeenkomt met een ruime 100 kg KAS.

 

  •  Efficiënt Plus 

Samenstelling: 24% Stikstof bestaande uit:10% Ureum N en 14% Ureum + Mangaan chelaat 0,25% en Magnesium chelaat 0,25%

Efficient Plus is ontwikkeld om naast een goede stikstof efficientie ook de plant te voorzien van een mangaan en magnesium bemesting. Deze meststof is speciaal ontwikkeld om in doseringen van 5-10 ltr per ha in een mancozeb vrij spuitschema mee te spuiten. Maar kan ook gebruikt worden in hogere doseringen net als Efficient 28 mee te spuiten.

 

Efficient meststoffen in de praktijk

- zeer goede opname van de stikstof (100%), maar ook van mangaan en magnesium

- zeer goede mengbaarheid met meeste fungiciden en insecticiden

- zacht voor het gewas

- zeer laag zoutgehalte (10 x lager dan andere bladmeststoffen)

- geen vervluchtiging

- geen afspoeling

- organisch van aard (milieuvriendelijk)

 

Toepassing in de praktijk

Tarwe 15-30 ltr/ha

Aardappelen 10-20  ltr/ha

MaIs 10-20 ltr/ha

Grasland  20-30 ltr/ha

Suikerbieten 10-20 ltr/ha

Tuinbouwgewassen 10-20 ltr/ha

Sportvelden 15-30 ltr/ha

Appel- en perenbomen 5-10 ltr/ha

Andere fruitbomen 10-15 ltr/ha

 

  • Flex Fertilizer FN 18 + Mg en Mn blad-meststoffen:

Samenstelling: 18% amide-stikstikstof mangaan en magnesium

Flex FN 18 bevat naast een amide-stikstof de sporenelementen mangaan en magnesium. Flex FN 18 moet verspoten worden in combinatie met Intake ph regulator om de spuitoplossing voor de opname in de plant te verbeteren. Voor een optimale opname is een pH van de spuitoplossing nodig van 5-5,5. Flex FN 18 is uitermate geschikt voor de toepassing in aardappelen omdat Flex FN18 vooral wortelgericht werkt. Hierdoor is het mogelijk aardappelen door stress perioden van droogte heen te helpen. 

 

Overige blad-meststoffen:

Om tijdelijke tekorten in de plant op te heffen, worden vooral blad-meststoffen gebruikt. Het gaat in de meeste gevallen om sporenelementen, waarvan slechts kleine hoeveelheden per hectare nodig zijn. De formulering van deze meststoffen is echter belangrijk: bij tekorten moeten elementen als magnesium en mangaan snel opneembaar zijn. Snel werkende meststoffen worden relatief snel opgenomen, maar werken kort. Herhaling is vaak meerdere malen nodig. Andere blad-meststof-formuleringen (zoals bijvoorbeeld sulfaten) worden traag opgenomen, maar hechten zich doorgaans goed aan het blad. Deze blad-meststoffen worden slechts één of twee keer gespoten met een langere interval. De keuze van de blad-meststoffen hangt dus vooral af van de situatie op dat moment. Blad meststoffen die Ten Brinke b.v. in haar pakket heeft zijn:

 

Bladkali TS

Jett

Prins

Root 66

P-Focus

Boron 150 

Koper FL

Hi-PhosMangaan 500

Calcium-Forte

CalciMax

Magnesium 500

SpiritZink FL

Calin-W

Vegetal +

 

 

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
08:33