Extreem vroege rassen snijmais

Maïszaad

 

Mais wordt in Nederland over het algemeen geteeld voor veevoer. Grotendeels voor snijmaïs en een kleiner deel voor korrelmaïs, CCM en maïskolvensilage. CCM (natte korrelmaïs met spil) en (droge)korrelmaïs worden gebruikt voor rundveevoer of varkensvoer. Terwijl maiskolvensilage alleen gebruikt wordt voor varkensvoer. Afhankelijk van de doelstelling is de rassenkeuze van belang. Daarnaast is de ziekte-resistentie belangrijk . Onder de Nederlandse omstandigheden is vroegrijpheid een van de meest belangrijke rasseneigenschappen, zeker in het noorden van ons land. Er is de laatste jaren een ruim assortiment van rassen op de markt gekomen , die jaarlijks weer snel opgevolgd worden door nieuwere en betere rassen.

 

Ten Brinke b.v. heeft afgelopen jaren een nieuwe strategie van mais telen ontwikkeld. Met de extreem vroege rassen Pyroxenia en Ambient is het mogelijk na de eerste snede gras nog mais te zaaien.  Ambient is wereldwijd het ras dat de minste groeidagen nodig heeft.

Deze rassen kunnen laat gezaaid worden (tot ongeveer de laatste week in juni) en hebben 120-130 groeidagen nodig. Hierna kan alsnog blijvend grasland ingezaaid worden. Het volgende jaar heeft men dan weer de beschikking over een volledig eerste snede. Deze rassen bieden de mogelijkheid toch een goede oogst te halen. Ondanks een late inzaai, vlotte start en een vroege oogst. Ook werkt het goed op probleempercelen .

Pyroxenia (EuroCorn);  Ambient (Nordic Maize Breeding) 

 

De teeltmanagers van Ten Brinke b.v. hebben jaarlijks de meest recente informatie over de beschikbaarheid van de nieuwste rassen en hun producerend vermogen. Maisrassen van EuroCorn, Limagrain, Movo zaden en KWS hebben wij in ons basispakket.

WIj streven naar meer kwaliteit uit ruwvoer van eigen bodem met als doel het krachtvoer te verminderen.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
07:47