Goede kiemrust.

Uien; bepaling tijdstip bespuiting houdbaarheid.

Grote verschillen in de percelen dit jaar.

Dit jaar kenmerkt zich door extreme weersomstandigheden met tot gevolg dat er ook enorme verschillen zijn in gewasontwikkelingen. Uien met heel weinig loof ontwikkeling, laat gezaaid en op zwaardere grond.  Maar er zijn ook percelen met veel loofontwikkeling, vroeg gezaaid op de lichtere zavel, zandgrond (zie foto's, zijn op dezelfde dag genomen). De ontwikkeling van de uien met weinig loof is zeker zo ver dan gewassen met veel loof. Dit heeft grotendeels met de zaaitijdstip en daglengte te maken. Terwijl de loofontwikkeling ook sterk afhankelijk is van de luchtvochtigheid in het perceel. De periode van lage luchtvochtigheid heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van het loof.

Uien met weinig loof en vroege bolzetting zullen dus ook tijdig gespoten moeten worden.

 

Een goede opname van Royal MH60SG is van groot belang voor de bewaarbaarheid. Hieronder enkele praktische tips voor de bepaling van het juiste tijdstip. Een goede bijpassende uitvloeier - Designer 0,5 ltr/ha - is van grote invloed op het resultaat. Na de bespuiting is het van groot belang dat de uien nog zeker 2 weken groen blijven voor een goede opname. Een goede opname bepaalt weer de mate van de kiemrust.

 

Wat is het juiste moment voor kiemrust bespuiting.

Er zijn een aantal methoden om de uien te beoordelen voor een optimaal moment om een anti-spruit bespuiting uit te voeren. Het juiste tijdstip is in uien afhankelijk van de dag-lengte en ligt veelal in de 1e week van augustus. Hieronder volgen 3 criteria van beoordelen die uiteindelijk weer heel dichtbij elkaar komen:

 

1. Door te gaan meten met uw schuifmaat, komt u niet voor verrassingen te staan. U kunt tot spuiten overgaan als de nek/bolverhouding minimaal 1:3 is, mits dat niet afwijkt van de genoemde periode van strijken.

 

2. Spuit wanneer 10-20% van de uien gestreken is in het veld. Let wel achter singels of boomwallen strijken uien soms eerder door droogte of een slap gewas.

 

3. Door het wegen van de bladloze rokken ten opzichte van de ui. Het loof en de wortels verwijderen van de ui. De totale ui daarna wegen. De ui doormidden snijden in de lengte richting. De bladloze rokken eruit halen en wegen. De bladloze rokken moeten minimaal 15% bedragen van de totale ui.

 

Advies: Royal MH60 SG 3,75 kg/ha + Designer 0,5 ltr/ha

 

Meeldauw aantasting.

Spuit de Royal MH60 SG op tijd, liever iets aan de vroege kant. Doe er na de bespuiting alles aan om de gewassen nog zeker 2-3 weken groen te houden. Geef hierbij aandacht aan de ziektebestrijding, vooral meeldauw en bladvlekkenziekte kunnen snel uitbreiden waardoor het gewas snel afsterft. Dit komt de bespuiting om de kiemrust te verlengen niet ten goede.

 

Aanbevelingen:

  • Spuit met 350-400 ltr water en een fijne druppel, eventueel is op een hangend gewas heen en weer spuiten een optie (2 maal 200 ltr water/ha).
  • Gebruik altijd een goede uitvloeier, de beproefde uitvloeiers zijn Designer 0,5 ltr/ha en Agral Gold 125 ml/ha.
  • Houd uw gewas tijdens de groei vitaal en gezond, vrij van trips en schimmelaantastingen om in de afrijpingsfase voldoende sapstroom te houden.
  • De antispruitbehandeling uitvoeren als het gewas begint te strijken.
  • Te vroeg spuiten geeft kans op holle uien/losse rokken, terwijl te laat spuiten een verminderde opname en daardoor verminderde werking tot gevolg kan hebben.
  • Het antispruitmiddel heeft minimaal twee weken nodig om volledig door de bol opgenomen te worden. Houd daarom ook na de bespuiting uw gewas in ieder geval twee weken gezond en vitaal.
  • Het beste tijdstip om te spuiten is in de avond, voordat de dauw erin valt.
  • Onder droge omstandigheden gaat de voorkeur uit eerst te beregenen of de bespuiting uit te voeren na een regenbui.
  • Houd de uien in de bewaring droog met een constante bewaartemperatuur en een relatieve luchtvochtigheid van rond de 80%. Dit helpt om de uien in kiemrust te houden.

 

Voor vragen omtrent het juiste tijdstip kunt u terecht bij onze teeltmanagers!

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
14:57