0527274030
Nieuws
/
Mijn Ten Brinke
Nu het warme en vochtig geworden is groeien de gewassen enorm snel. Veel nieuwe bladgroei betekent ook een snellere kans op een infectie van virus. Het blijft belangrijk korte spuitintervallen te hanteren. Zorg er voor dat het nieuw gevormde blad keer op keer weer bedekt wordt met een pyrtehroide en minerale olie. Samen met selectie is dit de enige manier om de uitbreiding tot een minimum te beperken. Op de bijgevoegde film is te zien hoe snel een gewas groeit in loofontwikkeling. Het is dan ook erg belangrijk al het nieuw gevormde blad keer op keer weer te bedekken met een pyrethroide en olie om virusinfectie te voorkomen.
Non-persistente virusoverdracht in aardappelen vindt plaats door bladluizen. Deze kunnen het virus opnemen van een zieke plant en overbrengen naar gezonde planten. Dit gebeurt door besmetting aan de prikbuis waarmee de luis zicht voedt. Dit gaat razendsnel en na het aanprikken van enkele gezonde planten is de luis dit virus weer kwijt. Dit virus kunt u dan ook alleen maar beperken, nooit bestrijden. Hieronder een indeling van middelen en zo goed als mogelijk weergegeven wat de maximaal mogelijke virusbeperking van deze middelen is. De maximaal mogelijke virusbeperking wordt beinvloed door de luisdruk en de virusdruk voornamelijk binnen het perceel.
Voorbeelden: Olie-H / Kompaan / Sipspray oil
Werking: Minerale olie is van oudsher bekend om zijn virusreductie in pootaardappelen. De werking berust op het schoonwassen van de prikbuis wanneer de luis door de film van olie het blad aanprikt. Het verschil in effectiviteit van de verschillende olien zit in de lengte van de koolstofketens. Hoe langer de keten, hoe stroperiger de olie hoe beter de werking.
Effectiviteit: Olie-H 6,25ltr/ha + Kompaan 6,25ltr/ha geeft een effectiviteit van ongeveer 65-70%
Opmerking: olie maakt het gewas moeilijk selecteerbaar, geeft in perioden van neerslag veel stengelbreuk en invalspoorten voor sclerotinia.
Voorbeelden: Sumicidin Super, Sumi Alpha, Decis EC en Karate Zeon.
Werking: Pyrethroiden worden opgenomen in de waslaag van de plant. De werking berust op de afwerende werking van deze middelen. Hierdoor is de plant min of meer onaantrekkelijk voor de luizen. Als luisdoder zijn deze middelen minder sterk, mits ze er direct mee in aanraking komen. Luisdodend zijn deze middelen, traagwerkend en niet op alle soorten luizen even effectief.
Effectiviteit:
Sumicidin Super/ SumiAlpha 0,2 ltr/ha heeft een effectiviteit van 55-60%;
Sumicidin Super/ SumiAlpha 0,2 ltr/ha + 4-6 ltr minerale olie heeft een effectiviteit van 70-80%
Voorbeelden: Sivanto Prime, Gazelle / Antilop en Closer / Sequoia (Teppeki WG is niet toegelaten in pootaardappelen; Teppeki (oude etiket) is dit jaar nog wel toegelaten in pootaardappelen).
Werking: Deze middelen werken systemisch door de plant. Veelal opwaarts in de sapstroom, hierdoor is het belangrijk tijdig met luisdoders te beginnen.
Effectiviteit: Luisdoders uit deze groep hebben in een virusvrij gewas weinig effectiviteit op non-persistente virussen. (Echter persistente virussen bestrijden ze voor vrijwel 100%). De tijd tussen, in aanraking komen van de luis met het middel en de doding duurt vaak 4-8 uur, in deze tijd kan de luis nog voor veel virusoverdracht zorgen.
Voor non-persistente virussen geldt dat deze middelen een toenemende effectiviteit hebben op virusoverdracht naarmate er meer viruszieke planten in het perceel staan.
Voorbeelden: Vydate en Nemathorin
Werking: Vydate en Nemathorin hebben naast een aaltjesdodende werking ook een systemisch luisdodende werking van 50 dagen na het planten van de aardappelen. Dit is dus tot maximaal 2 weken na opkomst.
Effectiviteit: Deze werking vervangt dus de werking van systemische luisdodende middelen. Dus niet van pyrethoiden en minerale olie welke een mate van beperking hebben in de virusoverdracht.
Heeft u nog vragen of wilt u onze mening over de virusbeperking vraag onze teeltmanagers
Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.