Voorkom virusoverdracht.

(Poot)aardappelen; beheersing van virusziekten.

Beperking van uitbreiding van virus. 

Vorig jaar zijn wij in de pootaardappelen redelijk postief geeindigd met de virusbesmettingen. Ondanks alle inzet door selectie en maatregelen omtrent het beperken van virusoverdracht, waren er toch verlagingen in de na-controle vanwege Y-virus. Ook is er een jaarlijkse toename van het bladrolvirus, mede door het wegvallen van systemische middelen die wij in het verleden als voorbehandeing toevoegden. Ook ontbreekt het op dit moment aan luisdodende insecticiden waardoor er weinig afwisselin is. De virusdruk in het pootgoed voor 2025 is daardoor nog steeds relatief hoog en vraagt om aandacht.

 

Het vervelende is dat bladluizen uitstekende selecteurs zijn. Bladluizen worden aangetrokken door afwijkende (zieke ) planten, waardoor een virusuitbreiding heel snel kan gaan. Ook is een luis dol op luwtes in het gewas. Dit betekent dat de luizen zich prima thuis voelen in een onregelmatig gewas. Daar zijn immers meer luwtes waar ze zich kunnen "nestelen " om weer ongevleugelde jongen te krijgen. De luis is daarmee de beste selecteur! 

 

Perzikbladluizen in onze vangbakken.

Door het vroege voorjaar is er ook al vroeg gepoot. De aardappelen komen nu volop boven de grond. Ook vinden wij sinds enkele weken perzikbladluizen in onze vangbakken in de tulpen. Belangrijk is dat er dus tijdig maatregelen genomen worden. Er is geen tijd om "luisvrij"  te kunnen selecteren tussen opkomst en de eerste selectie-ronde.  Vroege selectie is immers de beste virusbeheersing!  Nu is het alsnog belangrijk vroeg te selecteren maar ook goede preventieve maatregelen te nemen.  Bescherm uw planten tijdig. Houdt vooral luwtes in de gaten zoals  boomwallen, windsingels etc. daar is de luisdruk altijd vele malen groter.

 

 

Virusoverdracht

Persistent virus; o.a. bladrolvirus, dit virus wordt in toenemende mate waargenomen. Het bladrolvirus is persistent en de luis kan het 6-8 uur na opname weer afgeven. Het virus blijft een gedurende lange tijd in de luis aanwezig waardoor de luis kan blijven infecteren.

  • Systemische luisdoders werken het beste.
  • Pyrethroiden werken redelijk.
  • Minerale olie werkt niet!

 

Non-persistent virus; o.a. Yntn-virus. Dit is een non-persistent virus. De luis bezoekt een zieke plant en kan het virus direct weer afgeven.Tot enkele keren toe daarna is de luis weer vrij van virus. 

  • Pyrethroiden hebben een repellente werking en maken de planten minder aantrekkelijk voor luis, ze werken goed. Hoe meer virus er in een partij zit, hoe minder effectief ze werken.
  • Minerale olie beperkt de overdracht van het virus voor een redelijk groot deel. Ook hierbij geldt hoe meer virus in het perceel hoe minder olie werkt.
  • Systemische luisdoders werken heel matig, maar naarmate er meer virus in een perceel worden ze (iets)  effectiever.

 

Maatregelelen nemen ......

  • (Vroege)selectie is de beste methodiek om (non-persistent) virus  en perisistent virus beheersbaar te houden.
  • Zorg voor een afgedicht spuitschema van systemische luisdoders (persistent virus) en Pyrethroiden (Sumicidin Super; SuimAlpha) en eventueel minerale olie
  • Afdekken met luisdicht gaasdoek zorgt voor luisvrije omstandigheden (goed afdichten).
  • Gebruik van gehakseld stro, voor desorientatie van de luis.

 

Advies: 

 

Om bladrolvirus (persitent) te voorkomen is het belangrijk een gesloten schema aan te houden van goede luisdodende middelen:

  • Gazelle / Antilop 0,25 kg/ha
  • Sivanto Prime 0,5 ltr/ha
  • Batavia 0,75 ltr/ha (na de bloei)

 

Om Y-virus overdracht (non-persitstent) voorkomen is het aan te raden om de 4-7 dagen het blad bedekt te houden met pyrethroide en/of olie.

Hoe sneller de groei, hoe korter het spuitinterval. Het gaat hierbij vooral om het bedekt te houden van het (nieuwe)blad. Een korte interval is belangrijk om al het nieuw gevormde blad bedekt te houden.

  • Pyrethroiden zijn Sumicidin Super, SumiAlpha, Decis Protech en Karate Zeon
  • Minderale olie;  Olie-H / Kompaan en Sipspray

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
06:22