0527274030
Nieuws
/
Mijn Ten Brinke
Dit jaar zijn wij verrast met een heel vroeg voorjaar. In eerste instantie mooi , maar op een gegeven moment is een buitje erg welkom. Ook dit jaar staan er weer meer aardappelen in de Restrain ethyleen dan voorgaande jaren. Hiermee wordt een mooie basis gelegd voor een betere knolzetting en een egalere opkomst en sortering.
Het bewaarseizoen en de toepassing van ethyleen in de bewaarplaats is goed verlopen zonder extreme kiemgroei. De aardappelen zijn mooi rustig gebleven en door een strak temperatuursverloop zien wij dan nu ook op de meeste partijen de ogen openkomen. Kleine witte puntjes, dat is dan ook het ideaal beeld zo vlak voor het poten.
Afgelopen bewaarseizoen zijn er technisch wat aanpassingen geweest. Dit betrof vooral de sensor van de ethyleen accumulator. Deze sensor is dusdanig aangepast dat er minder pieken in de ethyleen afgifte komen en daardoor het ethyleen afgifte patroon vlakker is. Dit veroorzaakt minder "geur" in de bewaarloods. Daarnaast meet de sensor ook alleen ethyleen wat voorkomt uit de Restrain fuel. Dus geen ethyleen uitstoot van een verbrandingsmotor van bijvoorbeeld een heftruck.
Als u komende weken niet gaat poten laat dan het pootgoed rustig in de ethyleen staan en laat de temperatuur niet verder oplopen. Als u een deel gaat poten, haal deze dan enkele dagen voor het poten uit de ethyleen (en de koeling). Zet ze voor een droogwand dit voorkomt condens op de aardappelen.
Laat de temperatuur nu niet te snel oplopen. Als dit wel gebeurt, komt de kieming snel opgang en is het lastig deze weer te remmen. Laat de tempertuur liever nu wat kouder staan, dan blijven ze mooi rustig.
Zitten er nog geen witte puntjes op het pootgoed, laat ze wel in ethyleen staan en laat dan de temperatuur iets oplopen.
Als er wat meer leven in de aardappelen komt, loopt niet alleen de temperatuur in de bewaarcel sneller op maar ook het CO2 - gehalte. Een hoger CO2 gehalte veroorzaakt stress en stimuleert de kieming .Controleer de temperatuur en het CO2 gehalte dus extra goed de laatste weken in de bewaring.
De dikke maten pootgoed worden nog wel eens gesneden. Snijd alleen gezond vitaal pootgoed. Snijdt u pootgoed en u gaat nog niet poten; Zet het gesneden pootgoed dan weer terug in de ethyleen bewaring en houdt het droog. Een maatstaf voor de vitaliteit van pootgoed is het onderwatergewicht. Ieder ras heeft zijn eigen kritische onderwatergewicht. Wij raden af minder robuuste aardappelrassen met een kritische vitaliteit te snijden. Dit heeft dan extra impact op de vitaliteit en geeft uiteindelijk meer kans op opkomst problemen. Ook is het belangrijk gesneden pootgoed 10-20% dikker te planten (nauwere pootafstand).
De kiemlustigheid van de aardappelen is dit jaar erg meegevallen. Vrijwel alle partijen zijn zonder draaien of omstorten bewaard en zijn nu in het witte puntjes stadium. Enkele partijen zijn omgestort en/of gelijk behandeld met Monarch, Flim of Maxim daarna weer terug gezet in de ethyleen bewaring. Het advies is om de aardappelen 2 tot 3 dagen voor het poten uit de ethyleenbewaring te halen. Dit is nodig omdat aardappelen uit de ethyleenbewaring enkele dagen nodig hebben om de ethyleen welke in de knol aanwezig is kwijt te raken. Daarnaast is het belangrijk tijdens opkomst er rekening mee te houden dat aardappelen behandeld met ethyleen iets sneller van start gaan dan niet behandelde aardappelen. Dit is ook afhankelijk van de bewaartemperatuur.
Restrain ethyleen; ook dit jaar hebben wij weer een uitgebreide rassenproef liggen met tal van nieuwe rassen. Deze proef wordt gedaan in samenwerking met 12 pootgoed handels bedrijven. Deze aardappelen zijn bewaard bij 2 verschillende bewaartemperaturen.
Terraboost; ook wordt het veelbelovende middel Terraboost mee genomen in de proef. Dit is een groeistimulant waar wij al enkele jaren onderzoek na gedaan hebben en keer op keer positief presteerde. Terraboost wordt dit jaar weer meegenomen in de proef en ook in de praktijk getest.
Fertigatie; ook komt er bij het proefveld ook nog een proef te liggen met druppelirrigatie en fertigatie. Dit zowel in de rug als tussen de ruggen. Het doel is om hierbij naar mogelijkheden te zoeken om kennis in de aardappelteelt te vergroten.
Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met onze teeltmanagers.
Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.