0527274030
Nieuws
/
Mijn Ten Brinke
Afgelopen jaar 2020, was er in toenemende mate sprake van rhizoctonia aantasting in aardappelen. Enerzijds vragen wij steeds meer van de middelen gezien de lengte van het groeiseizoen. Ook wordt er steeds makkelijker omgegaan met de toepassing. Belangrijk is het toepassen met minimaal 2-3 spuitdoppen in de rij (zie foto) en een goede verdeling in de aardappelrug. En wat ook meespeelt, misschien wel het meest belangrijk, is de eenzijdigheid van de actieve stoffen die er in de landbouw gebruikt worden. Amistar (strobilurine) wordt in bijna ieder gewas toegepast. Evenals de opkomende middelen uit de SDHI groep waaronder Allstar valt worden veel gebruikt.
Allstar; Allstar is een sterk middel op rhizoctonia en heeft een minder goede werking op zwarte spikkel. Allstar is een middel uit de SDHI-groep. De dosering is 0,8 ltr/ha in de rij. De dosering van 0,8 ltr/ha is zeer zeker nodig, onderdosering is niet aan te raden zoals voor veel nieuw toegelaten gewasbeschermingsmiddelen geldt. Houd u aan de dosering!
Allstar 0,8 ltr/ha in de rij.
Amistar; Amistar is breed werkend, heeft een goede werking tegen rhizoctonia en een redelijke werking tegen zwarte spikkel. Amistar 3 ltr/ha geeft bij het teveel raken van de knollen een heel klein beetje groeiachterstand in de periode van snelle loofgroei.
Amistar 3 ltr/ha in de rij.
Een combinatie van Allstar 0,8 ltr/ha + Amistar 1,5 ltr/ha zien wij voor de toekomst een grotere zekerheid voor het slagen van de rhizoctonia bestrijding. Een combinatie product garandeert een bredere werking op zowel rhizoctonia en zwarte spikkel. Daarnaast geeft een combinatie van twee actieve stoffen minder snel kans op een mindere gevoeligheid voor het middel.
Advies: Allstar 0,8 ltr/ha + Amistar 1,5 ltr/ha
Zwarte spikkel ontwikkelt zich op dood organisch materiaal na de loofdoding. Op de (dode) stengels zien wij dan zwarte spikkels, deze groeien gedurende de tijd dat aardappelen dood op het land staan, naar de knol. Dit duurt afhankelijk van de omstandigheden 3-4 weken. De aangetaste nieuwe knollen worden besmet, zitten pleksgewijs onder spikkeltjes en worden dof en zacht.
Snelle loofdoding en na 3 weken afharden gaan rooien, is de beste oplossing. Dit lukt echter niet altijd vanwege de weersomstandigheden zoals in 2019 en dat is dan ook de reden voor meer aangetaste poters.
Toepassing van de middelen bij het poten is belangrijk. Let op de volgende punten:
Voor vragen kunt u bellen met onze teeltmanagers!
Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.