Ziektebestrijding en overbemesten witlof.

Witlof; ziektebestrijding en bijbemesten na periode van regen.

Bemesting.

Door de vele regenval is er stikstof uitgespoeld, daarnaast is het gewas met de regen ook nog eens flink in het loof gegroeid. Afhankelijk van de structuur van de grond en de invloed van de hoeveelheid neerslag,  constateren wij een lagere hoeveelheid beschikbare stikstof in de bodem. Dit kan groeiremming geven met meer kans op infectie van ziekten.

Afhankelijk van mineralisatie uit organische mest, groenbemester of organische stof kan nog voldoende stikstof vrijkomen voor het gewas. Belangrijk is dit aan de hand van grondanalyse te volgen, zodat uw gewas een constante ongestoorde groei doormaakt. Een ongestoorde groei voorkomt veel narigheid als verslijming, bladvuur en sclerotinia.

Op enkele percelen zien wij ook een mindere beschikbaarheid van kali in de bodem. Dit wordt mede bepaald door de historie van het perceel en de mineralisatie.

Advies: door grondanalyse krijgt u een beter inzicht in de beschikbaarheid van de voedingselementen. Wij kunnen de grondmonsters in ons laboratorium voor u analyseren.

 

Wortelluis.

Wortelluis kan veel groeiremming veroorzaken in de teelt van witlof. Vaak komt het op plekken voor en zien we de verschijnselen, rood verkleurde bladranden en/of het gewas slap gaat hangen. De wortelluizen (geel van kleur) zitten dan aan de penwortel van de witlof in de grond en scheiden een witte stof uit, welke duidelijk zichtbaar is. Wortelluis geeft de meeste schade als de grond droger wordt en de planten meer geplaagd worden en daardoor moeilijker vocht kunnen opnemen. Op dit moment vinden wij een lichte aantasting en dit is gelijk het juiste tijdstip om de  schade in de groei te voorkomen.

Advies: Batavia SC  0,75 ltr/ha of Movento 0,5 ltr/ha (+ Koper Fl  3 ltr/ha of Quadro 1-2 ltr/ha)

 

 

Rupsen.

Rupsen veroorzaken niet alleen schade aan het blad maar kunnen door de schade en uitwerpselen ook veel smet veroorzaken. Het is vrij eenvoudig deze te bestrijden met Karate Zeon.

Advies: Karate Zeon 50 ml/ha (toevoegen aan de Movento of Batavia is mogelijk)

 

 

Ziektebestrijding.

Door de vochtige grond en het komende warme weer krijgen ziekten als sclerotinia en bladvuur (verslijming) een kans. Dit kunt u voor zijn door Amistar Top 1,25 ltr/ha  te spuiten incombinatie met Koper Fl.  3 ltr/ha of Quadro 1-1,5 ltr/ha

Advies: Amistar Top 1,25 ltr/ha + Koper Fl. 3 ltr/ha + Batavia 0,75 ltr/ha + Karate 50 ml/ha

(in plaats van Batavia 0,75 ltr/ha kan ook Movento 0,5 ltr/jha toegepast worden)

 

Spuit met voldoende water 300-350 ltr/ha, het liefst 's morgens of 's avonds op een vrijwel droog gewas voor een betere opname. Een tweede bespuiting kan na 4-5 weken zinvol zijn. 

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
21:38