Rattenkeutelziekte

(Poot)aardappelen; sclerotinia preventief aanpakken.

 

Vochtige grond, slap gewas en stengelbreuk (beschadiging) zijn de ingrediënten voor aantasting van sclerotinia (rattenkeutelziekte) in aardappelen. Vooral pootaardappelen waarin ook olie gespoten worden, zijn erg kwetsbaar voor beschadiging en blijven lang nat waardoor sclerotinia makkelijk kan infecteren. Harde wind, slappe gewassen en vochtige grond zijn de basis voor de sclerotinia paddenstoelen. 

Sclerotinia bestrijd je preventief. Propulse is toegelaten voor de bestrijding van sclerotinia en alternaria in aardappelen. Propulse is op dit moment verreweg het beste middel voor de beheersing van sclerotinia en alternaria, mits op tijd toegepast.

 

De sclerotinia schimmel.

Sclerotinia is een schimmel die onder vochtige omstandigheden toeslaat. Sclerotiën die in de grond aanwezig zijn, lopen uit en er komt een bruin-oranje paddenstoeltje uit te voorschijn. Deze groeit onder warme, vochtige omstandigheden binnen enkele dagen. Wanneer het paddenstoeltje gaat sporuleren wordt het gevaarlijk.

Sporen kunnen alleen kiemen op beschadigde plantdelen, dus bij stengelbreuk of breuk van de bladeren aan de stengel, veroorzaakt door windschade of iets dergelijks. De sporen kiemen op de plant en er wordt een nieuwe "rattenkeutel" gevormd. De plant sterft daarna gedeeltelijk af en dan pas wordt de schade zichtbaar.

 

Middelenkeuze.

Middelen als Signum en Narita hebben enkel een preventieve bescherming tegen de schimmel en maar een matige werking van 50-60% hooguit. Propulse  en Belanty zijn zowel preventief als ook curatief. Ook voor Propulse en Belanty is het belangrijk dat ze preventief ingezet moet worden voor een optimale bescherming tot wel 80-90%.

Spuit dan ook tijdig voordat er aantasting is. Dus ook voordat er beschadiging is en dit is bij het sluiten van het gewas. Let er wel op dat sclerotinia in een teeltrotatie met witlof en wortelen kan toeslaan, maar zeker in een bouwplan met erwten of bonen (ook veldbonen).

Speelt alternaria ook een belangrijke rol (rasgevoeligheid), dan is het zeer effectief om Propulse en Belanty afgewisseld te spuiten. Dan haalt u op zowel sclerotinia en alternaria het beste resultaat!

Advies:  Propulse 0,5 ltr/ha  (toevoegen aan de phytophthora bestrijding) na 10-14 dagen herhalen.

(voor alternaria en sclerotinia; afwisselenden Propulse en Belanty met interval 10-14 dagen)

 

  • Propulse, dosering 0,5 ltr/ha; 3 maal spuiten, interval 10 dagen, veiligheidstermijn 21 dagen
  • Belanty; 1,25 ltr/ha; 3 maal spuiten, interval 3 dagen; veiligheidstermijn 21 dagen
  • Signum, dosering 0,2 kg/ha; 4 maal spuiten, spuit eerst 2 maal met een interval van 7 dagen en daarna om de 14 dagen.
  • Narita, dosering 0,5 ltr/ha; 4 maal spuiten met een interval van 10 dagen en heeft een veiligheidstermijn van 14 dagen

 

Heeft u vragen dan kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
19:54