Meeldauw en Trips

Uien; aandacht voor valse meeldauw en trips.

De uienteelt is een teelt geworden met veel uitdagingen. 

 

Hoge druk valse meeldauw.

Afgelopen week vinden wij in vrijwel elk perceel (zaai)uien wel een lichte tot matige aantasting van valse meeldauw. In een heel jong stadium van de uien is er rond 10 juni al een infectie periode geweest van valse meeldauw.  Het lijkt er op dat de schimmel een kortere bladnat tijd nodig heeft voor infectie. Hiermee is de schimmel dus agressiever geworden. Ook komt er meer ziektedruk voort uit de 2e jaarsplantuien van vorig jaar, mede door de hoge ziektedruk in 2024. 

Dit maakt de situatie voor de zaaiuien zorgelijk.Middelen als Orondis plus , Zorvec Epicaltrin en Fandango werken nu op een jong gewas nog goed. Vanaf augustus verouderen de uien gewassen en worden de dauwnachten langer. Dit kan tot een zorgelijke  extreem hoge ziektedruk leiden met opbrengstderving tot gevolg.

 

Advies:

Afwisselend spuiten met Zorvec Epicaltrin / Orondis en een combinatie met Fanadango in periodes met infectiedruk.

Houdt de infectiekans voortdurend in de gaten dmv weerpalen en BOS-systemen.

 

 

Trips aantasting neemt snel toe.

De laatste weken neemt de tripsdruk toe door de hogere temperaturen. Het is nu raadzaam om de bestrijding op te pakken. Het is lastig om trips goed te raken. Middelen met een redelijk goede werking zijn Benevia en Batavia. Middelen met een contact werking tegen trips zijn de pyretroiden als Sumicidin Super, SumiAlpha, Decis Protech en Kaarate Zeon. Daarnaast is Tracer (biologische oorsprong) ook een goed alternatief. Flipper Plus (biologisch) is helaas nog niet toegelaten.

Methoden om trips beter te bestrijden zijn eerst een lokfructonse (suiker) te spuiten en enkele uren later een contactmiddel om ze te bestrijden. Kies ook de beste momenten dit is 's morgens vroeg of 's avonds.

 

Advies:

Controleer uw gewas. Neem tijdig een maatregel, Benevia, Batavia (indien beschikbaar), Tracer of een pyrethroide.

Gebruikt van hulpstoffen, uitvloeier of zoetstof is zeker aan te raden.

 

 

 

Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
06:02