Notice: Undefined variable: linkedBlocks in /var/www/vhosts/tenbrinkebv.nl/httpdocs/vd_core/controllers/Block.php on line 174
(Poot)aardappelen; loofdoding aardappelen 2023
Loofdoding

(Poot)aardappelen; loofdoding aardappelen 2023

Waarom geleidelijke vollevelds loofdoding?

Loofdoding vollevelds geeft minder versmering in het gewas waardoor de kans op besmetting van bacterieziek kleiner wordt. Het is bewezen dat de klapper een bellangrijke bron van besmetting is voor de verspreiding van bacterieziek. Dit geldt zeker voor vitale gewassen die nog volop in de groei zijn. Door geleidelijke loofdoding met Quickdown wordt de besmetting sterk terug gedrongen doordat de sapstroom vrijwel stil komt te staan. De aardappel raakt niet in een stress situatie, rijpt natuurlijker af en heeft meer weerstand tegen o.a. bacterieziek. Ook heeft een voorbespuitiing Quickdown + olie het voordeel dat de stengels beter loslaten en de aardappel minder snel velt bij het rooien.

 

Wanneer beginnen, zijn de aardappelen aan de maat?

Tijdig beginnen is belangrijk. Liever iets te vroeg. Blijkt toch dat de aardappelen nog kunnen doorgroeien wacht dan wat langer met klappen en spuiten. In plaats van 7 dagen kunt u hier ook rustig 12 dagen wachten voor u gaat klappen en spuiten. Besteed dan wel aandacht aan de virusbeperking en de phytophthora bestrijding.

 

Waarom loofklappen?

Loofklappen is nodig om te voorkomen dat er bij het rooien grote hoeveelheden loof verwerkt moeten worden. Dit kan leiden tot knolverlies en dat er veel loof mee komt de bewaarplaats in.

 

Voorkomen van knolphytophthora?

Om knolphytophthora te voorkomen kan nog Ranman 0,5 ltr/ha toegevoegd worden aan de loofdoding. Ranman heeft een uitstekende werking tegen knolphytophthora. Voor een goede knol bescherming dient op pootgoed minimaal 2-3 maal Ranman 0,5 ltr/ha gespoten te zijn.

Hergroei? Nieuwe uitloop (hergroei) kunnen we ons ook dit jaar niet permitteren in verband met infectie van virus door luizen. Hergroei doodspuiten kan met Spotlight / Affinity

 

Voorkomen van virusoverdracht?

Op dit moment wordt er vrijveel primair bont gevonden. Het blijft dan ook belangrijk tijdens de loofdoding aandacht te besteden aan de virusbeperking. Aan de Quickdown moet altijd olie toegevoegd worden, gebruik dan het liefst virus olie en minimaal 2 ltr, meer mag ook. Ook het toevoegen van Sumicidin is aan te raden. Op deze manier heeft u een sluitende virusbeperking en laat u geen ruimte voor infectie vallen in het schema.

 

Andere methoden van loofdoding.

Andere methoden zijn looftrekken en electrische loofdoding met de NUCROP machine. Beide methoden hebben een snelle loofdoding, sneler dan een chemische toepassing. Wel moet het land voor beide methoden goed berijdbaar zijn. Is de loofdoding door omstandigheden niet 100% dan is er altijd nog een mogelijkheid voor een correctie bespuiting met Spotlight.  Wilt u meer informatie over de mogelijkheid van de NUCROP elektrische loofdoding dan kunt u contact met ons opnemen.

 

Loofdoding 2023:

 1. Vitaal gewas met groen loof

- veroudering inzetten met: Quickdown 0,8 ltr/ha + Olie-H 2 ltr/ha (+Ranman 0,5 ltr/ha + Sumicidin Super / SumiAlpha 0,2 ltr/ha)

 

na 7-10 dagen:

 

- klappen en spuiten met: Spotlight Plus 1 ltr/ha (+ Ranman 0,5 ltr/ha)

 indien nodig:

 - napuiten: Affinity 1 ltr/ha (+ Ranman 0,5 ltr/ha)

  

2. Verouderd gewas met loof op retour

- klappen en spuiten met: Spotlight Plus 1 ltr/ha (+ Ranman 0,5 ltr/ha)

 indien nodig:

 - napuiten: Affinity 1 ltr/ha (+ Ranman 0,5 ltr/ha)

  

Opmerkingen:

a. Pas bij het open spuiten de met Quickdown de waterhoeveelheid aan op de hoeveelheid loof, weinig loof 250 ltr water/ha, veel loof 400 ltr water/ha.

b. Spotlight Plus, Affinity en Quickdown werken goed bij zonnig weer.

c. Deze middelen zijn veilig en veroorzaken geen naveleindrot.

d. Deze middelen kunnen bloot gespoelde knollen aantasten door verbrandingsvlekken.

e. Bij aanwezigheid van phytophthora, kan 0,5 ltr Ranman/ha toegevoegd worden.

f. Om virus te voorkomen is het mogelijk Sumicidin en/of olie toe te voegen.

g. Altijd spuiten op een droog gewas. Spotlight Plus kan zelfs beter gespoten worden op droge stengels, dus eerst alleen klappen en daarna vollevelds spuiten zou de voorkeur geven. Of toepassen met zeer weinig water (Loofdoes).

h Spotlight Plus / Affinity zijn sterk op de stengels, Quickdowns werkt beter op het blad.

  

De volgende middelen met hun voorwaarden:

Spotlight Plus; dosering 1 ltr/ha, max. 1 toepassing per teeltcyclus;

Affinity; dosering 1 ltr/ha, max. 1 toepassing per teeltcyclus;

Quickdown; dosering 0,8 ltr/ha, max. 2 toepassingen per teeltcyclus; interval 5 dagen; veiligheidstermijn 14 dagen;

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
04:38