Witlof; voorkom mineervlieg en uitbreiding van bladvuur en meeldauw.

De bestrijding van witlof mineervlieg in het najaar is van groot belang om geen schade in de witloftrekkerij te krijgen. Vooral late aantasting geeft vaak meer mineerschade in de vroege trek.

 

Bladvuur en meeldauw.

Op percelen met een flinke bladontwikkeling zien we iets aantasting van bladvuur in het gewas. Deze aantasting droogt als het mee zit weer redelijk op. Om gezonde planten te beschermen en het gewas sneller te laten drogen kan met Koper Fl. 3 ltr/ha gespoten worden. Daarnaast heeft Koper Fl. ook een goede werking tegen meeldauw. Meeldauw komt vaak later in de herfst voor na een droge periode gevolgd door vochtige nachten en warme dagen. Koper Fl hecht goed aan de bladeren doordat het hechters en uitvloeiers bevat.

Advies: Koper Fl. 3 ltr/ha

 

Sclerotinia.

Sclerotinia ontstaat via sclerotien (zgn. rattekeutels) die in de grond aanwezig zijn en waaruit onder vochtige omstandigheden roodbruine paddenstoeltjes groeien die sporuleren. De sporen kiemen op witlof planten met beschadiging op bladeren of bij de wortelkrans. Hierdoor ontstaat sclerotinia waardoor de gehele plant kan afsterven inclusief de penwortel. Flint heeft een redelijke werking tegen sclerotinia en is het enige middel welke toegelaten is. Daarnaast bestrijdt Flint ook preventief meeldauw. Na of tijdens de oogst kunnen pennen behandeld worden met Luna Privilege voor bescherming in de bewaring.

Advies: Amistar Top 1 ltr/ha of Flint 0,25 ltr/ha

 

Witlofmineervlieg.

Witlofmineervlieg kan via larven, die via het blad met de bladkrans tijdens de oogst meegaan naar de trekkerij, schade veroorzaken. Daar zie je dan weer opnieuw schade van de witlofmineervlieg in de kroppen witlof. De kans op afkeuring van de lof is dan groot.

Een middel dat naast rupsen ook een goede nevenwerking tegen witlofmineervlieg heeft is Coragen. Coragen heeft een uitstekende werking tegen mineervliegen voor 3 weken na toepassing. Coragen bestrijdt de larven van de mineervlieg niet, maar bestrijdt wel de vliegen en heeft een werking van 3 weken.

Advies: Coragen 125 ml/ha

 

Voor de bespuiting kunt u:  Koper Fl 3 ltr/ha, Amistar TOP 1 ltr/ha en Coragen 125 ml/ha gemengd verspuiten.

 

Verspuiten in 300 ltr water/ha midden grove druppel. Dit mag op een iets dauw nat gewas om voldoende indringing te verkrijgen.

 

Vragen, bel gerust met onze teeltmanagers!

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
21:57