Uienvlieg

Uien; hoge druk uienvlieg vraagt om innovatie binnen de gewasbescherming.

Op dit moment neemt de druk van de uienvlieg enorm toe. Intensieve teeltgebieden en het wegvallen van de zaadcoating  maken de teelt tot een zeer grote uitdaging. Monitoring en telling van het aantal vliegen (om schade moment te bepalen) laten op dit moment een sterke stijging zien van de aantallen uienvliegen. Ongeveer een week na de toename van het aantal vliegen zien wij in uien een toename van wegval van de uienplantjes veroorzaakt door de larve van de uienvlieg. In de gebieden waar de druk van de uienvlieg hoog is zien wij dan ook ieder jaar de druk groter worden. Dit baart grote zorgen voor uienteelt en vraagt om innovatie en verder onderzoek.

 

Schade van de uienvlieg.

De schade, het wegvallen van uienplantjes, geeft pleksgewijs een uitdunning van het plantaantal. Dit geeft een grovere sortering. Meer tarra mede ook door aangetaste uien en ongewenste grovere sortering kan oplopen tot duizende euro's per ha. Vooral in 1e jaarsplantuien en zilveruien is een grove sortering en aangetaste uien een grote schade post. 

 

Toepassing Belem.

Dit jaar is het middel Belem toegelaten en toegepast voor om de larve van uienvlieg te bestrijden. Zoals wij eerder schreven is de juiste toepassing van groot belang en de werkkingsduur van het middel beperkt. Het is nu nog te vroeg om hieruit een conclusie te trekken, maar een 100% bestrijding halen wij met Belem in iedergeval niet. Komende tijd zal ook duidelijk worden of een combinatie aanpak samen met een juiste toediening een bijdrage kan leveren om dit probleem beheersbaar te houden.

 

Monitoring van uienvlieg.

Door monitoren van de uienvlieg kunnen wij steeds beter het schade moment inschatten. Dit is nodig om op het juiste moment te bepalen om de vliegen te bestrijden. Bij een lage druk kan met steriele mannetjes uitbreiding van de populatie vliegen worden beperkt. Bij een hoge druk is dit onvoldoende gebleken. Ten Brinke b.v. is voor het tweede jaar samen met BASF actief om met Nemasys  aaltjes aan te wenden op in het perceel. Deze aaltjes parasiteren op de larve waarna deze dood gaat.

 

Plan van aanpak.

Onderzoek is nodig om bij een hoge druk van de uienvlieg de juist strategie te bepalen. Deze strategie zal naar verwachting uit een aantal deeloplossingen bestaan. Een simpele aanpak met een 100% bestrijding is bijna een illusie. Komende periode zullen wij naar een combinatie aanpak moeten zoeken met onze leveranciers waarbij het teeltrisico beheersbaar blijft. Monitoring van de uienvlieg zal een belangrijk onderdeel uitmaken van de strategie om de middelen op het juiste moment toe te passen.

 

Heeft u vragen over de beheersing van de  uienvlieg bel dan met onze teeltmangers.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
12:33