0527274030
Nieuws
/
Mijn Ten Brinke
Nu de uien weer van het land zijn, wordt het ook weer tijd om na te denken over de uienteelt voor het nieuwe seizoen.
Helaas is het niet meer van zelfsprekend dat het zaaien van uien "wel goed zal komen"! Er zijn verschillende problemen waarmee we rekening moeten houden omdat er geen volledige oplossingen meer voorhanden zijn. De voorbeelden van enkele probeemen zijn:
Schadelijke aaltjes; heeft u aaltjes gevoelige gronden, neem dan op tijd een grondmonster om in beeld te krijgen waar u mee te maken heeft. Dit helpt om de juiste keuze te maken over het wel of niet starten van de teelt. De nog beschikbare nemaciden werken goed als ondersteuning bij een aaltjes probleem, maar gaan het aaltjes probleem niet meer oplossen.
Bodemschimmels; afhankelijk van de teeltfrequentie kunnen bodemschimmels zoals fusarium en/of pinkroot een rol spelen. Hier is met de juiste rassenkeuze en toepassing van Rudis en Serenade nog redelijk mee om te gaan.
Insectenbestrijding; voor insecten zoals, uienvlieg, bonenvlieg, mineervlieg en trips. Hiervoor geldt dat de bestrijdingsmogelijkheden beperkt zijn. Goed monitoren is belangrijk zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen worden. Wij gebruiken hiervoor temperatuursommen om op tijd in beeld te krijgen wanneer een bepaald insect zich gaat manifesteren en op tijd de juiste middelen in te kunnen zetten
In 2024 was de insectendruk en vooral de druk van de uienvlieg relatief laag mede oor de ongunstige weersomstandigheden voor de insecten. Dit kan in 2025 totaal anders liggen. Wilt u meer weten van de monitoring van de uienvlieg en de beheersing er van dan kunnen wij u hierover bijpraten.
Onkruidbestrijding; ook onkruiden kunnen een probleem worden en ook hier zijn de mogelijkheden van bestrijding beperkt. Het kan schoon, maar daar moet wel een doordacht plan voor gemaakt zijn, vóór dat de teelt begint. Het kan helpen om geprimed zaad te gebruiken voor een snelle begin ontwikkeling.
Ziektebestrijding; de ziektebestrijding kan afhanlkelijk van de weersomstandigheden ook nog voor problemen zorgen. Maar ook hier geldt dat we beperkt zijn in de mogelijkheden voor het bestrijden van o.a. valse meeldauw. Wilt u de beheersing van meeldauw goed onder controle krijgen dan is het belangrijk gebruik te maken van Beslissings Ondersteunend Systeem (BOS).
De rassen Hylander, Redlander en Prospero zijn (intermediair) resistent. Dit betekent dat de rassen een grote mate van resistentie hebben, maar niet volledig resistent zijn tegen valse meeldauw.
Bemesting; door de vele bedreigingen in de uienteelt wordt een vlotte start en goede doorgroei van de uienplantjes erg belangrijk. Naast priminig van het zaad is een goede startmeststof van groot belang. Wij hebben zeer goede ervaringen met Humostart granulaat of P-Focus vloeibaar in de rij toegediend bij het zaaien. Beide meststoffen zijn veilig voor het kiemende zaad en geven een snellere begin ontwikkeling.
Heeft u goed in beeld met welke problemen u mogelijk te maken krijgt en hoe deze onder controle gehouden kunnen worden? Belangrijk is dan de juiste keuze te maken. Ook wanneer u ervoor kiest om later te zaaien, waardoor de (begin)ontwikkeling sneller is vraag dit om een andere rassenkeuze en zaaidichtheid. Belangrijk is dat u tijdig uw rassenkeuze doet en de bestelling doorgeeft om er zeker van te zijn dat u over het juiste ras kunt beschikken. Ten Brinke bv levert uienzaad van alle voorkomende leveranciers.
Wilt u geprimed zaad, wat voor een vlottere en egalere opkomst zorgt, bestel dan voor 1 december a.s. uw zaaizaad.
Ook met het oog op de beschikbaarheid is het verstandig om op tijd te bestellen en teleurstellingen te voorkomen.
In het vroege segment zijn enkele rassen al uitverkocht en ook voor de rode uien (met name Red Tide) is dit het geval.
Wilt u weten wat er nog beschikbaar is, neem dan contact op met Rick Veldhuisen.
Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.