Luis situatie tulpen

Tulpen; actuele situatie rond virusdruk in tulpen.

Luis situatie in de tulpen.

De luisdruk bleef tot vorige week (week 19) laag. Dit was te danken aan het koude weer. Dit was zeer positief voor de selectie van de tulpen. De selectie is onder goede omstandigheden en er was ruim tijd voor de uitvoering van de selectie. Vanaf vorige week is de luisdruk enorm gestegen. In de tabel geven wij het totaal aantal luizen aan. Hiervan is ook een groeiend aantal perzikbladluizen waargenomen. Deze zijn het meest effectief in de virusoverdracht. Vanaf nu is het belangrijk aandacht te geven aan de viruspreventie. Spuit met een regelmatig interval Sumcidin Super / SumiAlpha, spuit eventueel olie op virusgevoelige cultivars en zorg met luisdoders dat het gewas luisvrij blijft. Veder gaat ons de ouderdom van het gewas in het voordeel werken. De ouderdom maakt het gewas minder aantrekkelijk voor de luis, ook wel ouderdomsresistentie genoemd. Het resultaat voor dit seizoen zou theoretisch tot een lager viruspercentage moet leiden (mits de kansen voor selectie etc, goed benut zijn).

 

Verspreiding van non-persistent virus.

De verspreiding van virus in tulpen wordt door bladluizen overgebracht. Dit vindt voornamelijk plaats door gevleugelde bladluizen. De overdracht verschilt van per soort luis. Zo is bekend dat de Groene Perzikbladluis hier in het meest effectief is. Andere luizen als bijvoorbeeld de roosgrasluis is hierin veel minder effectief. Alles luizen bij elkaar opgeteld bepaalt de vectordruk, samen met de virusdruk binnen het perceel bepaalt dit  de mate van verspreiding van het non-persistente tulpenmozaikvirus (TBV).

De overdracht vindt door deze luizen plaats op een non-persistente wijze. Dit betekend dat de luis na het aanprikken van een viruszieke plant direct het virus kan overbrengen na een gezonde plant. Het virus welke zich aan zijn stilet (prik snuit) bevindt is hij na enkele planten weer kwijt. De mate van virus binnen het perceel bepaalt dus in grote mate de mate van uitbreiding.

Pyrethroiden (afwerkende werking) en minerale olie voorkomen de virusoverdracht in grote mate. Terwijl de luisdoders de luisdruk binnen het perceel laag houden, wat vooral effectief is naarmate er meer virus in het perceel aanwezig is.

 

Vangbakken  in Witmarsum  en Creil

Ten Brinke b.v. heeft twee vangbakken geplaastst met als doel de virusdruk te bepalen. Doel is de luisdruk te bepalen in een akkerbouwomgeving rond Creil (NOP) en dit te vergelijken met de luisdruk in een veehouderij gebied rond Witmarsum (Frl.)

In onderstaande tabel wordt per week aangegeven wat de luissituatie is per gebied:

Week - datum Witmarsum (Frl) Creil (NOP)
week 12 / 31 maart 2022 0 0
week 13 / 8 april 2022 0 0
week 14 / 15  april 2022 0 1
week 15 / 22 april 2022 0 1
week 16 / 29 april 2022 0 2
week 17 /  6 mei 2022 0 8
week 18 /  13 mei 2022 1 5
week 19 /  20 mei 2022 2 754
week 20 / 20 mei 2022 68 1612
week 21 / 27 mei 2022    

Wat is belangrijk te weten? 

Het doel is te bepalen op welk moment de luisdruk toeneemt. Daarnaast is het te intressant te achterhalen of er in een weidegebied een verhoogde luisdruk door de overige luizen t.o.v. van de groene perzikbladluis meer virusdruk veroorzaakt dan in een akkerbouwgebied. In deze ParapluNieuws wordt dit wekelijks bijgehouden zodat u samen met ons dit kunt volgen.

 

Heeft u vragen over virusbeperking in bloembollen, bel met onze teeltmanagers.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
04:32