0527274030
Nieuws
/
Mijn Ten Brinke
Vochtige grond, slap gewas en stengelbreuk (beschadiging) zijn de ingredienten voor aantasting van sclerotinia (rattenkeutelziekte) in aardappelen. Vooral pootaardappelen waarin ook olie gespoten worden, zijn erg kwetsbaar voor beschadiging en blijven lang nat waardoor sclerotinia makkelijk kan infecteren. Sclerotinia bestrijd je preventief. Onlangs is Propulse toegelaten voor de bestrijding van sclerotinia en alternaria in aardappelen. Propulse is op dit moment verreweg het beste middel voor de beheersing van sclerotinia en alternaria mits op tijd toegepast.
Sclerotinia is een schimmel die onder vochtige omstandigheden toeslaat. Sclerotien die in de grond aanwezig zijn lopen uit en er komt een bruin-oranje paddenstoeltje uit te voorschijn. Deze groeit onder warme vochtige omstandigheden binnen enkele dagen. Wanneer het paddenstoeltje gaat sporuleren wordt het gevaarlijk.
Sporen kunnen alleen kiemen op beschadigde planten delen, dus bij stengelbreuk of breuk van de bladeren aan de stengel veroorzaakt door windschade of iets dergelijks. De sporen kiemen op de plant en er wordt een nieuwe "rattenkeutel" gevormd. De plant sterft daarna gedeeltelijk af en dan pas wordt de schade zichtbaar.
Middelen als Signum en Narita hebben enkel een preventieve bescherming tegen de schimmel en maar een matige werking van 50-60% hooguit. Propulse is zowel preventief als ook curatief. Ook voor Propulse geldt dat het preventief ingezet moet worden voor een optimale bescherming tot wel 80-90%.
Spuit dan ook tijdig voordat er aantasting is. Dus ook voordat er beschadiging is en dit is bij het sluiten van het gewas. Let er wel op dat sclerotinia na de teelt van witlof en wortelen kan toeslaan, maar zeker ook na erwten of bonen.
Advies: Propulse 0,45 ltr/ha (toevoegen aan de phytophthora bestrijding)
Heeft u vragen dan kunt u terecht bij onze teeltmanagers.
Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.