Knolbehandeling pootaardappelen

(Poot)aardappelen; knolbehandeling tegen rhizoctonia, beter voorkomen dan "lezen".

Een goede schone start is de basis voor de kwaliteit van het pootgoed dat u aflevert. Naast deze betere knol-kwaliteit scheelt het vaak ook vele uren in de leeskamer. Voldoende aandacht voor uw pootgoed is van belang voor een goede start.

 

Knolbehandeling aardappelen

Om knolziekten binnen het pootgoedbedrijf beter in de hand te krijgen,  is het noodzakelijk om pootaardappelen te behandelen tegen de volgende bewaarziektes:

1. Rhizoctonia

2. Zilverschurft

3. Zwarte Spikkel

4. Fusarium

 

Rhizoctonia

De Rhizoctonia solani AG 3 heeft alleen de aardappel als waardplant. De mate van grondbesmetting met R. solani AG 3, is dan ook sterk gekoppeld aan de hoogte van de teeltfrequentie. Rhizoctonia in de aardappel kan veel schade veroorzaken, zowel door opbrengstverlaging als door kwaliteitsverlies. Ook is een rhizoctonia vrije partij makkelijk te sorteren en scheelt het aanzienlijk in leesuren. Zowel Emesto Silver als Monarch hebben een goede werking.

 

Zilverschurft

Aangetast pootgoed is een belangrijke besmettingsbron, maar de knollen kunnen ook vanuit de grond besmet raken. Vooral tijdens het rooien, wanneer knollen contact met elkaar maken, worden besmettingen overgebracht. De schimmel tast de kurklaag van de knol aan waardoor de knol meer vocht verliest. Zilverschurft breidt zich sterk uit in partijen, die naar verhouding warm bewaard worden bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. De zilverachtige verkleuring is het gevolg van lucht, die in de aangetaste cellagen doordringt. Aangetaste knollen verliezen veel vocht en zien er minder aantrekkelijk uit. Daarnaast verouderen de knollen snel en worden fysiologisch ouder, dit kan de opkomst beinvloeden in een koud en nat voorjaar.

 

Zwarte Spikkel

Zwarte Spikkel komt steeds vaker voor en komt ook als secundaire schimmel. Op afstervende dode planten in het veld zien wij het ook veel op de stengels. Vaak is er een combinatie te zien van en zilverschurft en zwarte spikkel. Continu droog bewaren is erg belangrijk. Daarnaast heeft een grondbehandeling met Amistar of Allstar + Amistar altijd een goed effect op zwarte spikkel. 

 

Fusarium

Komt vooral op de knol voor, andere fusarium soorten kunnen ook in de grond voorkomen. De schimmel dringt bij verwondingen de knol binnen. Deze wondjes kunnen ontstaan bij het rooien, inschuren, maar ook bij het afkiemen en omstorten van pootgoed. Ook vanuit kisten, bewaring en werktuigen kan een knol geinfecteerd raken. Met droogrot aangetaste knollen kunnen overgaan in natrot door een secundaire aantasting met Erwinia bacterien. Besmette knollen kunnen een slechte opkomst geven met een hol gewas met verwelkende stengels als gevolg.

 

Knolbehandeling aardappelen

Een knolbehandeling heeft naast de bestrijding van rhizoctonia meer effect op knolkwaliteit dan voorheen werd aangenomen. Het doorbreken van de cyclus van schimmels als zilverschurft, fusarium en zwarte spikkel is vaak onderschat. Daarnaast spelen andere factoren als een goed afgeharde schil bij de oogst en het continu droog bewaren van pootaardappelen een belangrijke rol. Al met al is het belangrijk de cyclus van de schimmel zoveel mogelijk te doorbreken en daardoor de mogelijkheid van infectie zoveel mogelijk te beperken. Op deze manier houden wij grip op de knolkwaliteit en hebben wij een beter rendement van de middelen, zowel voor de grondbehandeling als de knolbehandeling. De kosten van een goede knolbehandeling verdienen zich snel terug en doorgaans hebben wij dan minder leesuren en minder uitschot. Een behandeling met Emesto Silver ligt wat kosten betreft hoger dan Monarch, maar de werking is ook breder. De keuze van het middel hangt af van de partij aardappelen en uw bedrijfssituatie. De voorkeur bij Emesto Silver gaat uit naar een behandeling wanneer de aardappel in rust is, dus voordat er witte puntjes op de knol zichtbaar zijn.

 

 De volgende middelen zijn toegelaten voor de knolbehandeling:

  •  Emesto Silver  0,2 ltr / ton
  •  Monarch  0,2 ltr / ton
  •  Maxim 100 FS  0,25 ltr / ton (niet toegelaten voor pootaardappelteelt, zeer beperkt leverbaar)

 

 Gevoeligheidstabel knolziekten aardappelen
 

Rhizoctonia

Zilverschurft

Fusarium

Zwarte Spikkel

Emesto Silver

+++

+++

++

+-

Monarch

+++

+

-

-

Maxim 100 FS

+++

+

-

+-

 

Verhuur Pieperdoes (foto)

Ten Brinke b.v. biedt u de mogelijkheid aan om aardappelen te behandelen met  dePieperdoes rollenband met schijfvernevelaars. Deze apparatuur is opgebouwd op een 1,20 mtr brede rollenband met daarboven 2 schijfvernevelaars. De rollenband en de opvoerelevator zijn afzonderlijk in snelheid te regelen. Voordeel van deze apparatuur is dat bij een capaciteit van 15 ton/uur nog 1-2 ltr vloeistof per ton aardappelen verneveld wordt. De aardappelen worden dan rondom goed vochtig zonder dat het gaat lekken. Voor een goede knolbehandeling is voldoende bevochtiging noodzakelijk!

 

Voor vragen en/of huur van de Pieperdoes, bel 0527-274030

Gerelateerde artikelen
Verhuur Pieperdoes
Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
22:45