Grasland; hoe is de stand van uw grasland? Grasland vernieuwen?

Het is afgelopen periode ontzettend droog geweest, waardoor het grasland op veel plekken erg geleden heeft. Het is nu de meest ideale periode om deze percelen door te zaaien of compleet te vernieuwen. Het scheuren/doodspuiten van grasland mag tot 1 september op zand- en lossgronden. Bij klei- en veengronden mag dit tot en met 15 september. Lees hieronder meer.

 

Onkruiden vullen in hoog tempo de kale plekken in slecht grasland. Het gevolg is dat de droge stof opbrengst en kwaliteit van ruwvoer enorm daalt. Onkruidgras bevat 150 VEM minder dan Engels raaigras. Koeien geven beduidend minder melk als ze ruwvoer krijgen dat bestaat uit veel onkruiden.

 

Beoordeel uw grasmat!

Wanneer u door het grasland loopt, is het belangrijk om te kijken naar het aandeel goede grassen in uw weiland. Door de droogte zijn deze goede grassen vaak als eerste doodgegaan, door de groene vlekken die nu in het weiland zijn achtegerbleven is het duidelijk geworden waar de kweek staat in het perceel. Tijd voor graslandverbetering ..... !

 

Compleet vernieuwen?

Is het aandeel kweek en andere gras/onkruid soorten die u liever niet in uw weiland heeft groter dan 20% ? dan is het verstandig om er voor te kiezen het grasland dood te spuiten. En klaar te maken om opnieuw in te zaaien.

Grijp bij het vernieuwen meteen in om eventuele storende lagen te verhelpen en de PH op orde te brengen door kalk te strooien.

 

Keuze graszaadmengsel?

Als u kiest voor grasland vernieuwen dan levert GreenSpirit het meeste resultaat op. Deze GreenSpirit mengsels bevatten de beste rassen voor de hoogste productie eiwit van eigen land. Daarnaast hebben de grassen in deze mengsels een late en gelijkmatige doorschietdatum. Goed grasland is namelijk de basis voor een goede kwaliteit ruwvoer.

 

Wij adviseren de volgende grasmengsels:

- GreenSpirit Smakelijke Weide   flexibel inzetbaar voor beweiden en maaien.

 

- GreenSpirit Maaien   voor een lange levensduur en een maximale opbrengst kuilgras.

 

- GreenSpirit Structuur / GreenSpirit Vital - Op droogte gevoelige gronden kunt u ook kiezen voor zachtbladig rietzwenk, deze wortelt dieper en heeft minder last van droogtestress dan Engels raaigras, ook geeft dit mengsel een hoge droge stof opbrengst en levert extra structuurwaarde, die dan niet aangekocht hoeft te worden.

 

- NutriHerb   Een gecertificeerd voerderkruidengrasmengsel wat zorgt voor een goede biodiversiteit met behoud van voederwaarde voor de koe. Dit is verkrijgbaar in combinatie met:

- Zacht bladig rietzwenkgras + Nutriherb

- Engels raaigras + Nutriherb

 

Doorzaaien?

Wanneer er geen sprake is van kweek in het perceel maar wel wat andere onkruiden zoals Ridder Zuring, Paardenbloem, straatgras, enz.. kan er ook gekozen worden om een onkruidbespuiting uit te voeren en daarna het perceel door te zaaien. Zo worden de kalere plekken gevuld met fris nieuw gras en heeft het onkruid minder kans om weer terug te komen.

De meest optimale periode van doorzaaien is in het najaar. Daarnaast is de juiste machine keuze ook belangrijk. Dit hangt af van de grondsoort en weersomstandigheden.

 

Keuze graszaadmengsel?

Om in het najaar succesvol door te zaaien is de keuze voor een graszaadmengsel belangrijk. Veel graszaden kiemen te langzaam of niet bij een lage bodemtemperatuur. GreenSpirit Doorzaai is samengesteld met rassen die al kiemen bij een bodemtemperatuur van 6 C. Ook vestigen en ontwikkelen de jonge kiemplantjes snel. Je kunt met dit unieke mengsel tot laat in het najaar doorzaaien. Hiermee heb je volgend voorjaar gegarandeerd uitstekend ruwvoer.

Advies: GreenSpirit Doorzaai 15-25 kg/ha

 

Heeft u vragen over graslandvernieuwing, onze teeltmanagers helpen u graag!

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
23:34