Notice: Undefined variable: linkedBlocks in /var/www/vhosts/tenbrinkebv.nl/httpdocs/vd_core/controllers/Block.php on line 174
Aardappelen; phytophthora stam EU-43 vraagt om aangepast schema.
Phytophthora 2023

Aardappelen; phytophthora stam EU-43 vraagt om aangepast schema.

Phytophthora bestrijding.

Afgelopen jaar (2022) zijn er in enkele regio's in Nederland phytophthora uitbraken geweest. Dit was o.a. het geval in Flevoland (Noordoostpolder) en in het Zuid-Westen van het land. De uitbreiding was relatief vroeg in het seizoen en vrij heftig.  Ook werden bedrijven getroffen die een vrij intensief spuitschema hanteerden in verband met de virusbestrijding in pootaardappelen. Dit was opmerkelijk!  Voor ons een reden om phythophthora geinfecteerde blaadjes voor onderzoek op te sturen om er achter te komen wat er precies aan de hand was.

Afgelopen november kwam hiervan de uitslag en was er een nieuw phytophthora stam waargenomen EU-43. Deze stam was eerder ook al waargenomen in Denemarken.

 

Wat betekend de  stam EU-43 ?

De nieuwe phytophthora stam EU-43  heeft een bepaalde mate van resistentie voor de middelen Revus, Versilus en de actieve stof dimethomorf uit Orvego. Dit betekent dat deze stoffen (vrijwel) niet meer werken op deze stam EU-43. Op alle andere bestaande stammen werken deze stoffen nog wel goed.  Door het gebruik van deze middelen krijg je een bepaalde mate van uitselectie  binnen de phytophthora bestrijding. Dit zou ervoor kunnen zorgen stam EU-43 snel kan uitbreiden.

 

Wat is er anders aan EU-43 ?

Snellere cyclus;  zoals wij nu weten is de cyclus van EU-43 sneller dan de bestaande phytophthora stammen. Dit betekent dat onder gunstige omstandigheden een bestaande stam een cyclus heeft van 5-7 dagen, de nieuwe stam EU-43 heeft  sneller cyclus, onder goede omstandigheden van 4-6 dagen.

Kortere bladnat periode; daarnaast heeft deze stam ook een kortere bladnat periode van 2-3 uur nodig om een infectie te veroorzaken.

 

Dit betekent dat een spuitinterval van 7 dagen, onder optimale omstandigheden voor phytophthora (vochtig en warm warm weer met een lange bladnatperiode)  veel te ruim is. Dit zou onder deze omstandigheden 4-5 dagen moeten zijn met middelen die wel een werking hebben op de stam EU-43.  

 

Wat is het advies voor komend seizoen!

- Revus, Versilus en de actieve stof dimethomorf zijn min of meer resistent tegen de stam EU-43. Er zitten wel (kleine) verschillen tussen de middelen wat betreft verminderde werking.

- Enervin (waaronder Orvego) werkt wel, maar preventie tegen EU-43.

- Cymbal / Curzate Partner werken wel tegen EU-43 maar geen 12-24 uur curatief zoals op de bestaande phytophthora stammen, de inschatting is dat ze niet of nauwelijks curatief werken op EU-43.

- Infinito en Proxanil werken beide goed op deze stam. Kunnen ook uitstekend curatief worden ingezet, mits in een kort interval

- Zorvec Endavia werkt goed preventief tegen EU-43. Alleen is deze stof resistentie gevoelig en behoort daarmee in combinatie met Enervin te worden toegepast. Een interval 7 dagen is voor de stam EU-43 aan te raden in plaats van de 10 dagen die voorgeschreven staat,

- Zorvec NTec. werkt goed en is door dat het Canvas bevat ook minder gevoelig voor resistentie. Ook hierbij geldt dat er een interval van 7 dagen maximaal is voor de stam EU-43.

- Ranman en Canvas hebben een uitstekende knolbescherming tegen de EU-43. Ze zijn ook sterk tegen bladphytophthora, maar enkele preventief en werken goed in een snelgroeiend gewas.

- Shirlan heeft wel een werking op EU-43, maar is indertijd minder actief gebleken op EU-37. Door het toepassen van Shirlan verkrijgt men ook min of meer een verdere uitselectie waardoor stam EU-37 weer toe zou kunnen nemen.

 

Wat te doen!

  • De problematiek geldt voor 2023 voor heel Nederland en daarbuiten. De verwachting is dat de phytophthora stam EU-43 in heel Nederland aanwezig is.
  • Revus en Versilus werken nog effectief tegen phytophthora, maar niet voldoende tegen EU-43. Zij vragen dus om een mengpartner. De beste mengpartner is Enervin of Infinito. 
  • Zorvec Endavia; ook hiervoor geldt ter bescherming van de resistentie gevoelige Zorvec dat een mengpartner aan te bevelen is zoals Enervin.
  • Houdt de phytophthora druk scherp in de gaten. Spuit bij  infectieuse weersomstandigheden korte intervallen van 4-5 dagen met de juiste middelen combinatie.
  • Maak gebruik van de data en de voorspellingen die weerpalen ons geven.
  • Voorkomen van phytophthora is goedkoper dan genezen.

 

Voor vragen over de phytophthora bestrijding  kunt u terecht bij onze teeltmanagers!

 

Gerelateerde artikelen
(Poot)aardappelen; aandacht voor de phytophthora bestrijding.
Aardappelen; bestrijding aardappelziekte phytophthora.

Notice: Undefined property: stdClass::$linkedBlocks in /var/www/vhosts/tenbrinkebv.nl/httpdocs/views/layouts/news_item.php on line 124

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/tenbrinkebv.nl/httpdocs/views/layouts/news_item.php on line 124
Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
10:13