0527274030
Nieuws
/
Mijn Ten Brinke
Na een herfst en een winter met heel veel neerslag is het op dit moment lastig in te schatten wat er nog aan beschikbare meststoffen aanwezig is in de bodem. Daarnaast zijn er percelen onder slechte omstandigheden geplant en zijn de bodemomstandigheden overal niet optimaal. De tulpen staan niet overal even goed op de wortel en dit beperkt de opname van meststoffen. Op dit moment zien wij wisselende uitslagen in het grondonderzoek. Mede afhankelijk van de voorvrucht en het tijdstip van bemesten.
Tulpen hebben vroeg stikstof nodig! Uit onderzoek blijkt dat een te late stikstofgift een lichte bladkleur laat zien in de broeierij. Daarnaast willen wij een goede regelmatige opname van voedingsstoffen. Dit betekent, zorgen voor een regelmatige beschikbaarheid. Op dit moment is de beschikbaarheid over het algemeen laag. Het aanvullen van beschikbare stikstof is nu nodig, maar in beperkte mate. Straks eind april, begin mei komt de mineralisatie opgang en daardoor stijgt de beschikbare stikstof. Daarom is het nu belangrijk om enerzijds het tijdelijk te kort aan te vullen en tegellijkertijd help je door deze stikstof gift de mineralisatie op gang te brengen.
Bemest rijke gronden, met veel organische stof met mate, terwijl armere gronden ruimer bemest kunnen worden.
Op dit moment zien wij weinige direct opneembare stikstof in tulpen. De tulpen hebben nu al veel stikstof opgenomen en er is veel stikstof uitgespoeld. Om de juiste gift te geven is het aan te raden eerst een grondmonster te steken.
Ja zeker, nu is het nog zinvol stikstof in de vorm van bijvoorbeeld kalksalpeter of kaliumnitraat bij te strooien. Tulpen nemen het nu nog op tot ongeveer de bloei. Na de bloei komt doorgaans de mineralisatie opgang en dan is er voldoende stikstof beschikbaar. Om nu het tekort aan te vullen is een overbemesting zeker zinvol voor een betere kwaliteit in de broeierij. Voor de kwaliteit in de broeierij is naast stikstof ook een goede kalibeschikbaarheid van groot belang.
Wij kunnen voor u snel grondmonsters analyseren in ons eigen laboratorium op opneembare hoeveelheid stikstof, kali en magnesium. Levert u de grondmonsters in met de monsterdiepte en perceelsnaam dan analyseren wij deze. In overleg krijgt u ook een bemestingsadvies.
Voor het aanleveren van grondmonster of vragen kunt u bellen met ons kantoor of contact opnemen met uw teeltmanager.
Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.