Afrijping mais

Mais; haal meer rendement uit niet afgerijpte mais.

 

Door gemiddeld een latere inzaai, trage opkomst en koude maanden juli en augustus zien we momenteel een behoorlijk latere afrijping van snijmaïs dan we dat de laatste jaren gewend waren. Ook rassen met een FAO 200 die dit jaar, na begin juni gezaaid zijn, worden in een normaal jaar niet rijp (35 % droge stof). Hieronder leest u dat het op een gegeven moment geen zin heeft nog langer te wachten met hakselen en inkuilen.

In deze ParapluNieuws gaan we in op de mogelijkheden niet rijpe maïs zo goed mogelijk in de kuil te krijgen met zo min mogelijk verliezen.

 

Afrijping snijmaïs 2021.

In een mooi najaar kan snijmaïs nog lang afrijpen. De afrijping is namelijk sterk afhankelijk van het weer. De grove richtlijn is dat maïs stopt met afrijpen na de eerste nachtvorst. Voor de afrijping in maïs geldt de volgende formule:

Als de afrijping van de maïs is gestopt,  kunt u aan de hand van de melklijn in de korrel bepalen wat het droge-stof gehalte in de kuil zal zijn. Hiernaast ziet u op de foto het verloop van de zgn. melklijn in de korrel.

 

Niet-afgerijpte maïs à inkuilmiddel noodzakelijk!

Bij niet-rijpe of gedeeltelijke  gevulde maïskolven is nog veel suiker in de maïsplant aanwezig, die niet de kans gehad heeft omgezet te worden naar zetmeel. In combinatie met veel suiker in de graskuil kan dit pensverzuring geven. Het helpt enorm als een deel van deze suiker wordt omgezet in propyleenglycol; een gezonde energiebron voor koeien.  Bonsilage Fit maïs stimuleert de omzetting van suiker naar propyleenglycol.

Advies:    Bonsilage Fit maïs 2 gram/ton maïs

 

Wilt u ook nog eens snel starten met het voeren van de nieuwe maïskuil, dan is het zeker dit jaar nodig om er een toevoegmiddel als Bonsilage Fit maïs aan  toe te voegen. Bonsilage Fit maïs brengt het inkuilproces sneller opgang waardoor de kuil ook eerder in balans komt. Hierdoor is het mogelijk eerder met het voeren te beginnen.

Advies:     Bonsilage Speed maïs 2 gram/ton maïs.

 

Waarop te letten bij het hakselen en inkuilen van niet rijpe maïs.

Het inkuilen van niet gerijpte maïs kan leiden tot nitreuze gassen in de kuil. Deze giftige gassen laten het zeil van de kuil bol-staan. Deze gassen kunt u gecontroleerd laten ontsnappen. Dit gaat altijd gepaard met kwaliteitsverlies. Het is belangrijk om er alles aan te doen om dit te voorkomen. Hieronder de aandachtspunten:

 

  • U kunt hakselen wanneer de maïs niet verder afrijpt.

Wacht u langer dan droogt het blad wel, maar komen er steeds meer negatieve schimmels op de plant  die de smakelijkheid negatief beïnvloeden. Maïs rijpt niet meer af na de eerste nachtvorst en/of wanneer de afrijpingsformule < 5 is. Zie hiervoor de formule onderaan de pagina.

  • Hoger hakselen.

In de steel van plant zit relatief weinig voedingswaarde en veel vocht. Natte maïs dus altijd hoger hakselen voor een beter kuilanalyse.

  • Gelaagde kuil maken of stro, graszaad of hooi onder de kuilbult.

Natte maïs bevat veel vocht. Dit vocht, met veel voedingselementen, is nog steeds waardevol.  Eerst een laag stro of droge kuil over de bodem van de kuilbult is nodig om het absorberen van de kuilsappen en voorkomt dat uw kuil "weg drijft". Een andere mogelijkheid is de natte snijmaïs in lagen tussen droge maïs in te kuilen. Op deze manier voorkom je veel narigheid met veel vocht boven -of onder in de kuil.

  • De kuil afdekken met grond heeft de voorkeur.

De kuil goed afsluiten en afdekken met grond is bij voorkeur de beste manier. De grond drukt dan op de kuil waardoor deze beter afsluit.

  • Gebruik altijd een inkuilmiddel,

Kies altijd voor een passend inkuilmiddel. Voor natte maïs is dit noodzakelijk. Bonsilage Fit maïs en Bonsilage Speed maïs zijn hier geschikt voor. Open uw maïskuil niet te vroeg, beoordeel door middel van temperatuurmeting of uw kuil gestabiliseerd is.

 

Alternatieven na 1 oktober te hakselen (zand- en löss grond)

  • De maïs (voor een deel) als MKS of CCM oogsten zodat het vanggewas uiterlijk 31 oktober kan worden gezaaid.
  • Wintertarwe als hoofdteelt na de maïs zaaien omdat je uiterlijk tot 31 oktober mag zaaien én je meer krachtvoer van eigen land haalt.

 

Heeft u vragen over de afrijping van uw maïs bel met onze teeltmanagers veehouderij.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
17:30