Melk uit ruwvoer.

Grasland; meer melk uit ruwvoer is mogelijk in 2022!

Welke factoren zijn van invloed op de kwaliteit van uw gras?

 

Meer melk uit ruwvoer 2022!

Het afgelopen seizoen is er door het natte voorjaar veel gras laat gemaaid, wat veel structuur en weinig eiwit tot gevolg heeft. Naast voldoende eiwit en een beperkt aandeel structuur is het belangrijk dat er ook voldoende smaak aan het gras zit. De juiste geur en smaak zorgen voor een betere opname van ruwvoer – en dus ook voor meer melk!  Voor komend jaar is het belangrijk om op tijd de juiste maatregelen te nemen  om de kwaliteit van uw ruwvoer te optimaliseren. Vaak is het zelfs beter om een 3-5 jaren plan te maken. Hiermee verbetert u niet alleen de ruwvoer positie, maarook bent u minder afhankelijk van krachtvoer. Uiteindelijk heeft dat weer effect op het financieel rendement en de continuiteit van uw bedrijf. Een goede basis is het uitgangspunt.

 

Bodem

Goed gras groeit op goed doorlaatbare grond met een kruimelige structuur.  Deze fysieke omstandigheden heeft u zelf  grotendeels in de hand. Draineren, lage bandendruk en op de juiste momenten uw landbewerken. Daarnaast is afwatering egaliseren of greppelen van groot belang voor de hoeveelheid lucht in de bodem. Waar water zit, zit in ieder geval geen lucht!

 

Kwaliteit grasland

De kwaliteit van uw grasland wordt bepaald door de juiste grassen. Deze zijn eenvoudig waar te nemen. Vooral kweekgras is laag productief, zowel in organsiche stof als ook in voederwaarde. Loop eens over uw grasland en maak een plan voor herinzaai of doorzaai van uw grasland. Februari is de ideale tijd voor doorzaai in het voorjaar. Kies dan voor een goed mengsel met een snelle kieming,  Juist hiervoor zijn mengsels als Green Spirit doorzaai ontwikkeld. Deze kiemen al rond een bodemtemperatuur van 6 graden. Deze is nu bijna bereikt.

  

Bemesting

Bemesting van grasland is niet alleen stikstof strooien. Bemesting begint met een grondanalyse met een diepte van 25 cm. Dit geeft weer wat er in de bodem aanwezig is. Daarnaast is het ook belangrijk dat de bodem in balans is. Voedingstofffen in de goede verhouding zodat ze opneembaar zijn. Opneembaarheid hangt ten eerste af van de pH van de bodem deze moet ook voor grasland rond de 5,5  liggen. Door bekalken komen er andere elementen vrij van het klei-humus compelex.  Door te bekalken kunt u besparen op stikstof !!!   

Maak optimaal gebruik van de beschikbare drijfmest op uw bedrijf.  Benut deze maximaal. 

Naast organische mest speelt ook de keuze van bemesting een grote rol. Ureum meststoffen produceren smakelijker gras met meer eiwit. Urease remmers in het voorjaar niet mee aan een sneller ontwikkeling en meer productie. KAS (kalkamonsalpeter) is het minst efficient voor de plant om gras met voederwaarde te produceren.

Vraag ons voor bemestingsplan voor uw grasland. Wij hebben hierin veel ervaring en kunnen u perceelsgericht adviseren.

 

Wilt u het maximale uit uw ruwvoer halen.?  Dan is er ook nog een mogelijkheid 2-3 weken voor het maaien stikstof te spuiten. Dit verhoogt het eiwitgehalte direct. Hiervan zijn vooral goed resultaten bekend van de eerste snede. U spuit dan 20 ltr EfficieNt bladmeststof per ha. Op deze manier gaat u heel efficient om met stikstof en daarnaast bespaart u ook krachtvoer.   

 

Onkruidbestrijding in voorjaar

Onkruid in het gras beinvloed de voederwaarde negatief. Zorg voor schoon grasland door in maart tijdig een onkruidbestrijding uit te voeren. Goed gras, zonder onkruid geeft de beste voederwaarde.  Maak voor gras + klaver  of gras+ kruiden  een plan van aanpak.  Dit plan van aanpak moet er liggen voordat u gaat zaaien. De basis voor klaver of kruiden is schoon grasland.  Zowel klaver als kruiden kunt u prima doorzaaien. 

--> Voor een goed advies kunnen wij  u helpen, zowel voor gras met klaver als kruiden maar ook om de onkruid te bestrijden.

 

Oogst omstandigheden 

Deze heeft u, op de weersomstandigheden na,  zelf grotendeels in hand.

Maai niet te veel oppervlakte in een keer,  Door alles in een keer te maai neemt u een groter risico. Maai niet te vroeg, ook niet te laat!  Welk voer past bij uw bedrijf, houdt hiermee rekening met het maai moment. Besteedt u het maaien en inkuilen uit aan de loonwerker. Bespreek tijdig uw voorkeur met de loonwerker.  Door nu goede afspraken te maken voorkomt u problemen achteraf. 

  

Toevoegmiddel bij inkuilen

 Als al het voorgaande onder de optimale omstandigden is gebeurt dan komt ook een toevoegmiddel in uw kuil tot het beste resultaat!  Als toevoegmidel voor uw kuil hebben wij Bonsilage Fit  gras (droger gras) en Bonsilage Forte gras (nat gras)  in de het assortiment Bonsliage is het meest onderzochte toevoegmiddel wat op dit moment in de markt te koop is.Heeft u vragen over Bonsilage bel gerust met onze teeltmanager veehouderij en loonwerk.

 

Heeft u vragen, bel onze teeltmanagers!

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
07:42