Startmeststoffen

Bemesting; een vlotte start van uw gewas in 2025.

Startmeststoffen

Het is goed om al vast na te denken om uw gewassen een vliegende start te geven in 2025. Er zijn verschillende soorten startmeststoffen beschikbaar. Belangrijk is dat de startmeststoffen ook werkelijk goed opneembaar zijn voor de plant. Dit betekent dat, naast de juiste goed opneembare vorm fosfaat en stikstof, ook formulering belangrijk is op zowel zure-  als basis grond. Daarnaast wordt de landbouw ook steeds meer verantwoordelijk gesteld voor uitspoeling en afspoeling naar het oppervlakte water. Dit is ook een reden om met startmeststoffen te gebruiken en vaker in kleinere giften te gaan strooien. 

 

De verschillen tussen startfosfaten?

De ene startfosfaat is de andere niet. Vaak worden ze vergeleken op de prijs, maar dit is niet terecht.

 

APP (ammoniumpolyfosfaat) is een relatief goedkope fosfaatmeststof en redelijk goed opneembaar. De tijd die APP opneembaar blijft in de bodem is echter beperkt. Vrije calcium zal ammoniumfosfaat snel binden tot calciumfosfaat (Triplesuperfosfaat) en daardoor wordt de fosfaat niet opneembaar voor de plant.

Triplesuperfosfaat is goed voor het aanvullen van de bodemvoorraad, maar is niet direct opneembaar. Bodemleven zal triplesuperfosfaat (calciumfosfaat) weer om moeten zetten naar ammoniumfosfaat of orthofosfaat om de fosfaat opneembaar te maken.

 

Waar op letten?

  • Gebruik een startfosfaat welke goed opneembare orthofosfaat bevat. Laat u niet van de wijs brengen door goedkope fosfaat meststoffen die niet of minder goed opneembaar zijn.
  • Gebruik op gronden met een hoge pH geen calcium gebonden startfosfaat. Beter is dan kleigebonden orthofosfaat toe te passen.
  • Start fosfaten zijn vloeibaar en in granulaat beschikbaar. Startfosfaten mogen een niet te hoge EC bevatten (concentratie aan zouten). Deze zijn schadelijk voor het zaad.

Goede startfosfaten zijn:

- HumoStart granulaat;   N 11 P 50  + zink en humuszuren

Dosering: 15-20 kg/ha in de plantvoor

 

- P-Focus vloeibaar;    N 10 P 18 K 4  + zwavel en mangaan;   Soortelijk gewicht:1 ltr = 1,25 kg

Dosering: 30-50 ltr/ha in de plantvoor

 

- Crystal Green startfosfaat voor derogatie bedrijven (granulaat)    N 5   P 28  Mg 10

Dosering: 20-25 kg/ha toegepast in de rij bij het zaad.

 

Fosfaat uit kunstmest

- Orthofosfaat (zeer goed opneembaar)      Enkel verkrijgbaar in granulaat als startmeststof HumoStart

- Amoniumfosfaat (goed opneembaar)       Bijvoorbeeld  DAP 18-46-0

- Calciumfosfaat  (pas opneembaar na omzetting door bodemleven)      Triplesuperfosfaat en vaak toegepast in mengmest (blend)

 

 Fosfaat uit dierlijke mest

In dierlijke mest zit fosfaat voornamelijk gebonden als ammoniumfosfaat. De fosfaat uit dierlijke mest is dus goed opneembaar door jonge planten. Aleen moet dierlijke mest wel in de buurt van het zaad (kiemplant) liggen als het plantje bij de begin groei hier van wil  profiteren. Nadeel  van veel dierllijke mest bij het kiemplantje is vaak een te hoge concentratie. Dit kan verbranding geven aan de wortels van het plantje. 

 

Voor vragen over strategisch bemesten kunt u contact opnemen met onze buitendienst. 

Ten Brinke b.v. wijst u erop dat u haar niet aansprakelijk kunt stellen voor schade die uit geschreven adviezen, noch uit adviezen die vanuit onze medewerkers komen. Wij adviseren u alvorens u gewasbeschermingsmiddelen gaat toepassen het wettelijk gebruiksvoorschrift en de gebruiksaanwijzing op de desbetreffende verpakking(en) te lezen en hierna te handelen.

Informatie aanvraag
Na het invullen van onderstaand formulier nemen wij z.s.m. contact met u op.
Chat met ons
Ten Brinke b.v.
Uw vraag is onze uitdaging!
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
08:13