Naar inhoud

Zaaiuien; ziektebestrijding 2016 in zaaiuien volgens schema.

27 juni 2016

Wanneer de uien elkaar raken in de rij is het tijdstip om te beginnen met de ziektebestrijding. Voor de ziektebestrijding hebben wij twee schema's voor u klaar gezet om te downloaden. Een standaard schema en een schema waarbij de nadruk ligt op de bestrijding van koprot. Lees hieronder meer.

Ziektebestrijding van zaaiuien is nu aan de orde, de ziektedruk is hoog en de uien groeien snel.  Afhankelijk van het zaaitijdstip en de stand is het moment dat de pijpen elkaar raken in de rij het juiste tijdstip om te starten met de ziektebestrijding.  Ten Brinke b.v. heeft dit jaar een tweetal schema's voor u gemaakt:

 

1. normaal schema (afwisselschema Allure en Fandango)

2. koprot schema (afwisselschema Signum en Fandango)

 

Onderaan de schema's zijn de toegelaten middelen toegevoegd met de wettelijke beperkingen.

 

Er is gekozen voor een schema met afwisselend  Fandango en Allure. Allure is relatief sterk op bladvlekkenziekten. Fandango is sterk op bladvlekkenziekte, valse meeldauw en heeft een nevenwerking op fusarium.

 

In de schema's kiezen we bewust voor mancozeb vloeibaar omdat deze onbeperkt gespoten mag worden in uien met een interval van 7 dagen. Wij kiezen voor een dosering van Mancozeb vloeibaar 2 ltr/ha  in combinaite met Zink flow 0,5 ltr/ha  (zink-oxide). Deze combinatie is vergelijkbaar met 3 kg Zineb-Maneb, zoals deze vroeger was toegelaten en sterk was tegen valse meeldauw.

Zink flow bevat zink-oxide en is schimmeldodend. Dit in tegenstelling tot zink-sulfaat welke ontwikkeld is als bladmeststof.

 

Hieronder staan beide schema's onder "downloads". U kunt ze downloaden en uitprinten.

Tags:

gewasbescherming
uien

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.