Naar inhoud

Zaaiuien; trips aantasting en schema's ziektebestrijding 2017.

22 juni 2017

De uien groeien op dit moment hard in het loof, zeker als ze over voldoende vocht kunnen beschikken. Met dit warme weer is het verstandig de trips in de gaten te houden. Verder vindt u hiernaast de schema's voor de ziektebestrijding.

Trips; op dit moment vinden we in een aantal percelen uien al trips, al is het nog een lage aantasting, het is wel belangrijk regelmatig te controleren en eventueel een bespuiting uit te voeren. Trips kan met warm en droog weer  snel uitbreiden en voor flinke plekken zorgen waar de groei achterblijft. U vindt trips tussen de pijpen in de schacht (pijp aanzet). Het zijn min of meer kleine rupsjes die zich later ontwikkelen tot volwassen trips en zich zo weer verplaatsen.

Advies:  Decis EC 0,3 ltr/ha  (bij lage aantasting of preventief)

               Movento  0,5 ltr/ha (preventief voor gebieden waar iederjaar tripsaantasting optreedt)

 

-  Past u Movento 0,5 ltr/ha +  Decis EC toe bij een ernstige aantasting (curatief) dan is het aan te raden nog Fructose (suikerwater)  toe te voegen.

- Trips is het meest actief in de vroege ochtend of in de avond. Kies deze momenten om de tripsbespuiting succesvol te maken.

 

Ziektebestrijding; door het droge weer zijn de gewassen nog gezond. Het is verstandig voordat het weer omslaat naar vochtig en meer ziektegevoelig alsvast een bespuiting tegen schimmelziekten (bladvlekkenziekte en meeldauw) uit te voeren.

Wij hebben dit  jaar weer 2 schema's voor u samengesteld, een standaard  schema en daarnaast ook een schema speciaal gericht om koprot aantasting te voorkomen. Goed is te weten dat koprot vaker voorkomt in de buurt van afvalhopen (niet afgedekt) of waar uien gestort worden.

 

Zie hiernaast bij "downloads" :

- Schema ziektebestrijding zaaiuien 2017

- Schema ziektebestrijding zaaiuien (koprot) 2017

 

Heeft u vragen omtrent de ziektebestrijding raadpleeg dan onze teeltmanagers.

 

 

 

Tags:

plantui
uien

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.