Naar inhoud

Wortelen; weerbaarheid wortelgewas bepaalt kwaliteit van de peen in de bewaring.

28 juli 2020

De kwaliteit van wortelen wordt in grote mate bepaald door de weerstand van de plant. Door te zorgen voor een regelmatige groei en een goede ziektebestrijding teelt u een goede kwaliteit bewaarpeen. Lees hieronder meer.

Kwalitatief goede peen groeit gedurende de zomer constant door, zonder groeistoornis. Verzorg uw peen daarom van zaai tot oogst met niet te veel en niet te weinig kunstmest . Zorg dat ze gezond blijven en weerstand hebben tegen ziekten. Dit is de basis van kwalitatief goede peen.

 

Ziektebestrijding.

Bij de ziektebestrijding is het belangrijk rekening te houden met het residu dat de middelen nalaten in de peen. Middelen welke langer nodig hebben om af te breken spuiten we daarom vroeger in de teelt. Middelen die sneller afbreken later in de teelt. Belangrijk is de eerste bespuitingen het accent te leggen op sclerotinia en alternaria.

Advies:

Signum 0,75 kg/ha (deze bespuiting met een interval van 14 dagen 2-3 maal uitvoeren)

 

Bladbemesting.

Als blad en bodem bemesting is Borium belangrijk. Spuit relatief vroeg in de teelt Borium. Borium is beter via de wortels van de plant op te nemen dan via het blad. Daarnaast zijn mangaan en magnesium voor de wortel waardevolle elementen.

Advies:

Boron 2-3 ltr/ha (1-2 x meespuiten, liefst de eerste 2 bespuitingen)

Root66 2 ltr/ha (iedere ziektebestrijding mee spuiten)

 

Grondmonsters en bemesting.

Grondmonsters nemen; door 3-4 maal in het groeiseizoen een grondmonster te nemen krijgt u meer grip op de groei van de wortelen.

Tijdig bijbemesten, zorgen voor voldoende vocht is belangrijk voor een regelmatige groei. Dit geeft een betere kwaliteit peen en betere bewaarbare peen.

 

Ten Brinke bv kan de grondmonsters nemen en ook analyseren. Daarbij kunt u een bijbemest advies krijgen gebaseerd op de voedingsbalans van de bodem. Heeft u interesse, bel gerus met ons kantoor.

 

Onze teeltmanagers staan voor u klaar!

Tags:

wortel
Bladbemesting
gewasbescherming
Grondonderzoek

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.