Naar inhoud

Wortelen; tijdelijke toelating Coragen tegen wortelvlieg!

12 juni 2014

Coragen® (Rynaxypyr®) heeft een tijdelijke vrijstelling ter bestrijding van wortelvlieg in de teelt van wortelen en knolselderij. De tijdelijke vrijstelling is geldig tot 29 augustus 2014.

Coragen® veroorzaakt een verlamming van het spierstelsel van gevoelige insecten. Het spierweefsel raakt binnen korte tijd verlamd.

Coragen® is veilig voor natuurlijke vijanden. Binnen 2 uur na toepassing is het middel regenvast. Omgevingstemperatuur en UV-straling hebben nauwelijks effect op de werking van Coragen®.

 

Gebruiksvoorschrift

- Coragen® mag worden toegepast in de teelt van wortelen en knolselderij ter bestrijding van wortelvlieg (Psila rosea):

- Maximaal 2 toepassingen per 12 maanden;

- dosering: 175 ml/ha;- minimum interval tussen de 2 toepassingen is 14 dagen;- veiligheidstermijn: 21 dagen.

 

Coragen® mag niet worden toegepast in grondwaterbeschermingsgebieden. Voor de toepassing tegen wortelvlieg moet gebruik gemaakt worden van minimaal 75% driftreducerende doppen. Daarnaast mag het product niet gebruikt worden wanneer er bloeiende onkruiden aanwezig zijn. Verwijder onkruid voordat het bloeit.

 

Advies:

- Coragen® moet worden toegepast op het moment dat er een vlucht is van

wortelvliegen. Het middel heeft een werking op zowel vliegen als op uitkomende eieren en larven. Deze laatste zijn echter lastig bereikbaar.- Maak gebruik van signaleringssystemen om te bepalen wanneer de bespuiting plaats moet vinden en te bekijken wanneer de bespuiting herhaald kan worden. Ten Brinke b.v. heeft een eigen service met advies en plakvallen.- In proeven is aangetoond dat Coragen® een lange duurwerking heeft. Hanteer een interval van minimaal 14 dagen. Korte spuitintervallen zoals in het verleden met dimethoaat behoren tot het verleden!- Afhankelijk van welke teelt wortelen kan gekozen worden voor ondersteunende maatregelen tegen wortelvlieg zoals zaadcoating en het gebruik van Vydate 10G®

 

Tags:

gewasbescherming
wortel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.