Naar inhoud

Witlof; toepassing Bonalan en Contans in de pennenteelt.

15 april 2015

Bonalan inwerken voor ruggen maken heeft voordelen voor de onkruidbestrijding. Eventueel is dit te combineren met Contans een middel voor de biologische bestrijding van scelerotinia. Lees hieronder meer!

Bonalan is vorig jaar net voor het seizoen toegelaten. Bonalan moet ingewerkt worden (10 tot 15 cm)  voordat of tijdens het ruggen maken van de witlof. Bonalan werkt goed mits er voldoende vocht is. Nadeel van Bonalan is dat het niet werkt op onkruiden uit de famlilie van de composieten waartoe ook witlof behoort. Dit betekent dat het niet werkt tegen Kamille en Kleinkruidkruid; veel voorkomende onkruiden. Door het gebruik van Bonalan kunt u ongeveer 20-30 % besparen op de middelen Kerb en Legurame.

Advies:  Bonalan 8 ltr/ha inwerken voor het ruggen maken.

 

Contans het biologische middel tegen sclerotinia kunt u mengen met Bonalan. Contans moet net zo ingewerkt worden als Bonalan;  5 tot 10 cm diep. Contans is een biologische schimmel welke parasiteert op de sclerotien van sclerotinia (rattenkeutelziekte). In het laagje waar u het middel verdeelt werkt dit goed, maar dit betekent niet dat u de bouwvoor in een jaar vrij heeft van sclerotien (rattenkeutels). Hier gaan meerdere jaren van toepassing overheen.

Advies: Contans 4 kg/ha bij 10 cm diep inwerken

 

Spuit bovenstaande middelen in 250-350  ltr water/ha; eventueel kan dit  gecombineerd met een kappenspuit tijdens het landklaarmaken.  Werk de middelen binnen enkele uren na het spuiten in voor het beste resultaat.  Na de tankvulling is het noodzakelijk binnen 1,5 uur de middelen te verspuiten, in verband met de teruglopende werking van Contans!

 

Bovenstaande werking van Contans is kenmerkend voor de werking van biologische middelen die we in de komende jaren  steeds vaker (noodgedwongen) gaan toepassen.  Tijdig beginnen met de toepassing van dit soort middelen is noodzakelijk. Als de ziektedruk hoog is vallen deze middelen zeker niet mee in effectiviteit.

 

Tags:

gewasbescherming
witlof

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.