Naar inhoud

Witlof; penbehandeling tijdens en na de oogst.

03 oktober 2015

Witlofpennen kunnen tijdens de oogst makkelijk geïnfecteerd raken door sclerotinia, phoma en erwinia. Om dit te voorkomen is het belangrijk de pennen tijdens of na de oogst bij het sorteren te behandelen. Lees hieronder meer!

Een penbehandeling na de oogst is belangrijk om uitbreiding  van bewaarziekten als sclerotinia, erwinia  en phoma te voorkomen. Belangrijk is dat u het perceel goed kent. Is er een van de bewaarziekten duidelijk aanwezig dan is het zaak de pennen extra goed te behandelen.

 

Erwinia (Bladvuur); kunt u redelijk goed in de hand houden door de pennen op de koppen te spuiten met calciumchloride. Gebruik hiervoor 5-10 ltr/ha met voldoende water (200-300 ltr/ha) over de koppen gespoten na het klappen voor het rooien.

Advies: Calciumchloride 5-10 ltr/ha gespoten op de koppen.

 

Sclerotinia; het beste middel nu toegelaten is Rovral 150 ml/ton toegepast bij inschuren of bij sorteren. Rovral heeft een goede werking op sclerotinia en een nevenwerking op phoma.

Phoma; Tecto is het aangewezen middel tegen phoma met 60 ml/ton ook toegepast bij inschuren of sorteren. Tecto heeft een nevenwerking sclerotinia.

Advies: Rovral 3 ltr/ha + Tecto 1-1,5 ltr/ha

 

Gebruik maximaal water zodat de pennen goed nat worden en er ook geen middel door lekken verloren gaat.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze vertegenwoordiger!

 

 

 

 

 

 

Tags:

gewasbescherming
witlof

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.