Naar inhoud

Witlof; penbehandeling tegen o.a. sclerotinia tijdens het sorteren.

08 oktober 2020

Witlofpennen kunnen rondom de oogst gemakkelijk geïnfecteerd raken door sclerotinia, phoma en erwinia. Om dit te voorkomen is het belangrijk de pennen tijdens of na de oogst bij het sorteren te behandelen. Lees hieronder meer!

Een penbehandeling na de oogst is belangrijk om uitbreiding  van bewaarziekten als sclerotinia, erwinia  en phoma  te voorkomen. Belangrijk is dat u het perceel goed kent. Is er een van de bewaarziekten duidelijk aanwezig in het veld anticipeer hier dan op  bij de verwerking van de oogst door extra goed te behandelen.    

 

Erwinia (Bladvuur); kunt u redelijk goed in de hand houden door de pennen op de koppen te spuiten met calciumchloride. Gebruik hiervoor 5-10 ltr/ha met voldoende water (200-300 ltr/ha) over de koppen gespoten na het klappen voor het rooien.

Advies: Calciumchloride 5-10 ltr/ha gespoten op de koppen.

 

Sclerotinia; het beste middel nu toegelaten is Luna Privilege 10 ml/ton toegepast bij inschuren of bij sorteren. Luna Privilege heeft een goede werking op sclerotinia en een nevenwerking op phoma.

Advies: Luna Privilege 10 ml/ton

 

Ook Switch heeft een toelating voor de bestrijding van sclerotienrot in witlof. De werking van Switch blijft echter achter bij Luna Privilege.

Advies: Switch 36 gram/ton

 

Daarnaast is Dagonis SC toegelaten voor heet dompelen van de wtilofpennen. Dagonis heeft ook een goede werking op sclerotinia en daarnaast ook op alternaria.

Advies: Dagonis SC  0,1 ltr/ton of 2,5% dompel oplossing.

 

Phoma; Tecto was het aangewezen middel tegen phoma, maar heeft een aanpassing gekregen voor de MRL  (residu-eis)  waardoor het niet meer haalbaar is om Tecto te  gebruiken bij inschuren van uw witlofpennen.

De Europese Commissie heeft besloten in het kader van een herziening een nieuwe EU MRL van 0,05 mg/kg voor thiabendazool in te stellen. Deze nieuwe MRL geldt al vanaf 21 januari 2018, Tecto is dit jaar echter niet meer leverbaar.

 

Gebruik voldoende water, ongeveer 10 ltr per ton  witlofpennen zodat deze goed nat worden en er ook geen middel door lekken verloren gaat.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers!

Tags:

witlof

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.