Naar inhoud

Witlof; bladvuur en de bestrijding van de witlofmineervlieg en sclerotinia.

18 september 2018

Rond half september is het bestrijden van de witlofmineervlieg belangrijk. Vooral in de vroege trek kan de witlofmineervlieg voor veel schade zorgen. Daarnaast vragen sclerotinia en bladvuur de komende periode de aandacht. Lees hieronder meer.

Bladvuur. 

Op percelen met een flinke bladontwikkeling is de de kans bij warm en vochtig weer groot op aantasting van bladvuur (zie foto, bladvuur met aangetaste pen) in het gewas. Om gezonde planten te beschermen en het gewas sneller te laten drogen kan met Koper Fl. 3 ltr/ha gespoten worden. Daarnaast heeft Koper Fl. ook een goede werking tegen meeldauw. Meeldauw komt vaak later in de herfst voor bij vochtige nachten en warme dagen. Koper Fl  hecht goed aan de bladeren  doordat het hechters en uitvloeiers bevat.

Advies: Koper Fl. 3 ltr/ha

 

Sclerotinia.

Sclerotinia ontstaat via sclerotien (zgn. rattekeutels) die in de grond aanwezig zijn en waaruit onder vochtige omstandigheden roodbruine paddenstoeltjes groeien die sporuleren. De sporen kiemen op witlof planten met beschadiging op bladeren of bij de wortelkrans. Hierdoor ontstaat sclerotinia waardoor de gehele plant kan afsterven inclusief de penwortel. Flint heeft een redelijke werking tegen sclerotinia en is het enige middel welke toegelaten is. Daarnaast bestrijdt Flint ook meeldauw. Na of tijdens de oogst kunnen pennen behandeld worden met Luna Privelege voor bescherming in de bewaring.

Advies: Flint 0,25 ltr/ha

 

Witlofmineervlieg.

Witlofmineervlieg kan via larven, die via het blad met de bladkrans tijdens de oogst meegaan naar de trekkerij, schade veroorzaken. Daar zie je dan weer opnieuw schade van de witlofmineervlieg in de kroppen witlof. De kans op kwaliteitsverlies of afkeuring van het  lof is dan groot.

Een middel dat naast rupsen ook een goede nevenwerking tegen witlofmineervlieg heeft is  Coragen. Coragen heeft een uitstekende werking tegen mineervliegen voor 3 weken na toepassing. Coragen bestrijdt de larven van de mineervlieg niet, maar bestrijdt wel de vliegen en heeft een werking van 3 weken. Is de bespuiting met Movento  meer dan 4-5 weken geleden dan is het aan te raden Coragen te spuiten. Movento heeft ook een goede nevenwerking tegen de witlofmineervlieg.

Advies: Coragen 125ml/ha

 

Voor de bespuiting kunt u Koper Fl 3 ltr/ha mengen met Flint 0,25 ltr/ha en Coragen 125 ml/ha, dit verspuiten in 300 ltr water/ha. Dit mag op een iets dauw nat gewas om voldoende indringing te verkrijgen.

 

Voor vragen kunt u ons gerust bellen, onze teeltmanagers kunnen u adviseren.

 

Tags:

grondmonsters
witlof

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.