Naar inhoud

Uien; veel verlies van planten door zeer hoge druk van de uienvlieg.

07 juni 2018

In gebieden met veel eerste jaars plantuitjes, zilveruien en zaaiuien zien we op dit moment veel plantuitval door aantasting van de larve van de uienvlieg. Ondanks geleide bestrijding d.m.v. het uitzetten van steriele mannetjes vallen er toch veel plantjes weg. Lees hieronder meer.

Op dit moment is de druk van de uienvlieg vooral hoog in de randen van de Noordoostpolder. Hier staan in verhouding veel eerste jaars plantuitjes, zilveruien en ook zaaiuien. De druk is op dit moment zeer hoog.  De percelen zaaiuien met basis coating (BC), zilveruien en eerstejaarsplantuitjes hebben hier vooral schade van. De insecticide coating in zaaiuien houdt op dit moment nog stand. 

 

Voor de toekomst, door het wegvallen van de IC coating (Mundial) is het probleem zorgelijk in gebieden waar veel uien staan. Samen met de Groene Vlieg beraden we ons op dit moment voor een goede aanpak komende jaren. Belangrijk voor de toekomst van de landbouw is  dat we  geintegreerde systemen, waaronder de steriele mannetjes techniek, blijven behouden.  Dat we in situaties van hoge druk  genoodzaakt zijn met chemische middelen in te grijpen moet mogelijk blijven om de kostbare teelt van uien succesvol te maken.

 

Ons advies op dit moment:

 

  • Extreem hoge druk:

Op advies en in overleg met de Groene Vlieg;  bij voldoende groot volume aan gewas:

Benevia 0,75 lt/ha  

 

(Benevia is een nieuw product en heeft een sterke werking op enkele soorten vliegen waaronder de uienvlieg. Dit middel heeft een duurwerking van ongeveer 3 weken. De werking berust op het middel wat op de uienplant zit welke welke de vlieg opneemt door contact, vandaar dat voldoende gewasvolume de werking zal verbeteren. Spuit bij voorkeur in de avond).

 

  • Bij normale druk:

Op advies en in overleg met de Groene Vlieg; bij eerste aantasting;

Decis EC 0,3 ltr/ha

 

(Decis EC zal alleen de uienvliegen doden welke geraakt worden. Herhaling van de bespuiting is dan ook noodzakelijk).

 

 

Spuit deze middelen bij voorkeur in de avond, dan zijn de vliegen het meest actief. Spuit met 250-300 ltr water en een fijne druppel, zorg voor voldoende bladbedekking!

 

Raadpleeg onze teeltmanagers voor verdere vragen.

Tags:

uien
Milieubelasting
ongediertebestrijding
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.