Naar inhoud

Uien; toename van trips wordt steeds groter probleem.

19 juli 2018

Wij zien op steeds meer percelen een toename van trips in vooral de zaaiuien. Vooral nu tijdens de graanoogst vraagt dit de nodige aandacht. Hieronder leest u meer over trips.

Trips bestrijding;  wij zien een sterke uitbreiding van trips in de zaaiuien. Mede door de opgang gekomen graanoogst en het bijzonder "mooie" weer vraagt dit de nodige aandacht. Echt middelen met een 100% bestrijding zijn niet voorhanden. Als we de 70-80% bestrijding halen is dat wel ongeveer het maximale.

 

Er zijn twee bestrijdingsmethoden:

 

1. Met behoud van Natuurlijke Vijanden (geintegreerde bestrijding).

Dit is mogelijk met de middelen Movento, Tracer en Flipper, deze laten de natuurlijke vijanden in leven. Zowel Movento, Tracer als Flipper zijn duurdere middelen met een redelijk effect op trips. De meerwaarde van deze middelen zit hem in het behoud van de natuurlijke vijanden waardoor het effect van deze middelen wel eens veel beter kan zijn.

Advies:  Movento 0,5 ltr/ha + Promotor 0,25 ltr/ha

 

                Flipper 3 ltr/ha + Lokfructose 2 ltr/ha

 

                Tracer 0,2 ltr/ha + Lokfructose 2 ltr/ha

 

Het blijft wel zo bij geintegreerde bestrijding dat u  moet blijven waarnemen hoe de populatie trips zich ontwikkelt. Loopt u tegen de schadedrempel aan dan wordt u min of meer gedwongen een chemische ingreep te doen met bijvoorbeeld Sumicidin Super of Decis EC. 

 

2. Door zowel de trips te doden als ook de Natuurlijke Vijanden.

Met pyrethroiden als Sumicidin Super, Decis of Karate Zeon doodt u de trips en misschien nog wel beter de natuurlijke vijanden van de trips. In eerste instantie lijkt dit een goedkope oplossing maar na de bespuiting duurt het lang voor het natuurlijk evenwicht weer terug is. Zeker bij een hoge druk van trips, zoals op dit moment,  kan dit lang duren.

Advies:   Sumicidin Super 0,2 ltr/ha + uitvloeier

                Decis EC 0,3  ltr/ha + uitvloeier

 

Gebruik voor de trips bestrijding altijd voldoende water, spuit het liefst in de avond of de vroege morgen en nog beter is eerst te beregenen en daarna de bespuiting uit te voeren.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

Tags:

Bilogische gewasbeschermi
uien
gewasbescherming
Duurzaamheid

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.