Naar inhoud

Uien; controleer uw gewas en bepaal de strategie van trips bestrijding.

07 juni 2018

Op dit moment vinden we trips in (zaai)uien. Dit eerste trips is mede door het mooie weer vroeg aanwezig. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan trips zich ontzettend snel vermeerderen waardoor we al snel de schade grens bereiken. Natuurlijke vijanden gaan u van nu af aan helpen de trips in de hand te houden. Vandaar dat regelmatige controle belangrijk is.

De laatste jaren wordt aantasting van trips steeds vaker waargenomen en in sommige gebieden is trips een dermate groot probleem dat het veel opbrengst kost.

 

  • Hoe bestrijden we trips, nu en in de toekomst.

In het verleden werd trips vooral chemisch bestreden, dit was onder een hoge druk nauwelijks haalbaar. Vandaar dat men steeds meer kijkt naar de mogelijkheden van geintegreerde bestrijding. Rekening houden met natuurlijke vijanden van de trips en daar handig gebruik van maken. Natuurlijke vijanden zoals de gaasvlieg helpen ons mee de trips te bestrijden en daarom is het beter deze in leven te laten. Dit geeft een andere kijk op de bestrijding van trips en deze aanpak is ook beter houdbaar voor de toekomst van duurzame landbouw.

 

Movento  en Flipper zijn veilig voor de natuurlijke vijanden van de trips. Vandaar dat we aanraden daar mee te beginnen in het schema, afhankelijk van de druk van de trips.  Blijft de druk hoog met Movento of Flipper dan is er altijd nog een mogelijkheid met Tracer.  Tracer is net als Flipper een biologisch middel en bespaart ook de natuurlijke vijanden. Als het alsnog niet lukt om de trips in de hand te houden aan het einde van de teelt rond juli -augustus is het alsnog mogelijk Decis EC of Sumicidin Super in te zetten om trips te doden. Maar dan doden we wel de natuurlijke vijanden.

 

Advies met behoud van de natuurlijk vijanden: 

 

  • Bij hoge druk van trips;  of in gebieden waar vorig jaar een hoge tripsdruk aanwezig was. Toepassen wanneer de eerste larven gevonden worden.

- Movento 0,5 ltr/ha 

 

Movento:

- als aparte bestrijding uitvoeren

- hoge RV rond toepassing 

- 400 ltr water per ha

- moet systemisch opgenomen worden

- goede werking op larven

 

 

  • Bij een lage druk van trips; wanneer de eerste larven gevonden worden. Flipper kan met de ziektebestrijding mee gespoten worden in een dosering van 1% van de spuitvloeistof (2-3 ltr/ha).

- Flipper 2-3 ltr/ha

 

Flipper:

- 3 maal achtereenvolgend meespuiten

- uitvloeier is niet nodig

- 200-300 ltr water per ha 

- hoge RV en bewolkt weer rond toepassing

- niet raken = geen resultaat

 

Zijn er vragen over trips en de aanpak van de trips bestrijding, raadpleeg onze teeltmanagers.

Tags:

Bilogische gewasbeschermi
uien

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.