Naar inhoud

Tulpen; weinig stikstof beschikbaar door natte winter.

30 maart 2020

Begin april is het juiste moment om een grondmonster te steken in de tulpen. Komende periode is onvoldoende stikstof beschikbaar voor een goede ontwikkeling van het gewas. Dit gaat ten koste van de broeikwaliteit in 2021. Lees hieronder meer.

Broeikwaliteit

De kwaliteit van de tulpen in de kas wordt bepaald door zeker 2 groeiseizoenen voorafgaande aan de broei van de bollen. Een juiste bemesting, ongestoorde groei, sterk plantgoed etc. bepalen dan ook voor een groot deel de kwaliteit van de tulp in de broeierij en uiteindelijk op de vaas.  Het is belangrijk dat een tulp ongestoord kan doorgroeien. Dit betekent op tijd naar behoefte van de  tulpen bemesten.

De tulp neemt de meeste voeding, vooral stikstof, op vroeg in het jaar, vooral voor de bloei. Dit is in een periode wanneer de bodemtemperatuur laag is en de mineralisatie nog onvoldoende is om in de opname van de tulp te voorzien.  Na de bloei is het vaak warmer en dus wel meer mineralisatie en meer beschikbare stikstof als voeding.

 

In de periode van 1 april tot 10 mei is het belangrijk dat er voldoende stikstof beschikbaar is. Deze stikstof  komt dan vaak nog onvoldoende beschikbaar uit de bodem. Het is noodzakelijk het tekort aan stikstof tijdig aan te vullen.

 

Hoe weet u of er tekort aan stikstof in de bodem is? 

Dit kunt u niet zien aan het gewas. Vaak zijn de tulpen nu nog mooi groen. De enige mogelijkheid is om een grondmonster te prikken 20-25 cm diep en dit te laten onderzoeken. Alleen op deze manier kunt u gericht bij bemesten. 

 

Overbemesten nog nodig?

Ja zeker, nu is het nog zinvol stikstof in de vorm van bijvoorbeeld kalksalpeter bij te strooien. Tulpen nemen het nu tot ongeveer de bloei stikstof op. Na de bloei komt doorgaans de mineralisatie opgang en dan is er voldoende stikstof beschikbaar. Door nu het  tijdelijk  “tekort” aan te vullen worden de tulpen van een regelmatig aanbod aan stikstof voorzien.  Daarmee wordt een overschot aan stikstof na de bloei (zuur) voorkomen.

 

Ten Brinke b.v. kan uw grondmonsters analyseren!

Wij kunnen voor u snel de grondmonsters analyseren in ons eigen laboratorium op opneembare hoeveelheid stikstof,  kali en magnesium. Levert  u de grondmonsters in met de monsterdiepte en perceelsnaam dan analyseren wij deze. U kunt ook een  advies voor overbemesting op de mail ontvangen.   U kunt ook de grondmonsters laten nemen door Ten Brinke b.v.

 

Voor het aanleveren van grondmonsters of vragen kunt u bellen met ons kantoor of contact opnemen met uw teeltmanager.

Tags:

bemesting
grondmonsters
Gezonde bodem
Overbemesting

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.