Naar inhoud

Tulpen; spuitschema's 2019 voor de ziektebestrijding en viruspreventie.

05 maart 2019

Een super mooie zachte winter, weinig waterschade en tot nu toe een vroege en mooie opkomst van de tulpen. De kleur van de tulpen lijkt ook mooi donker groen. Tijd voor viruspreventie en vuurbestrijding!

 

Vuurbestrijding.

De vuurbestrijding gaat weer van start. De hierbij gevoegde schema's  kunt  u downloaden.  De schema's zijn  zo opgebouwd dat de middelen in het juiste gewasstadium zijn gepositioneerd. Dit betekent het volgende:

 

- Voor  grondvuur is het advies om bij de eerste 2 bespuitingen Rudis 0,2 ltr/ha toe te voegen. Teelt u tulpen in een ruime vruchtrotatie dan kan het achterwege gelaten worden.

 

- Voor de bloei adviseren wij 2-3 maal Collis 0,5 ltr/ha toe te voegen aan de vuurbestrijding. Deze bespuitingen zorgen voor een goede bladbedekking en bescherming van de tulpen tijdens de bloei.

 

- Rond de bloei is het noodzakelijk Folicur SC  0,35 ltr/ha mee te spuiten. Dit middel geeft een systemisch preventieve bescherming aan de plant tegen vuur en stengelvuur. Wettelijk gezien mag u Folicur SC 1 maal toepassen. Wilt u 3 maal de actieve stof van Folicur spuiten dan betekent dit dat u 1 maal Folicur SC spuit, 1 maal Folicur WG en 1 maal Luna Experience. Zo is ook het schema opgebouwd. Als extra heeft u dan nog de beschikking over Phantom of Spirit, deze middelen bevatten ook de actieve stof van Folicur. (Zie verder schema vuurbestrijding).

Zijn bovenstaande bespuitingen goed uitgevoerd dan valt de vuurbestrijding na de bloei vaak mee. Eventueel kunt u corrigeren met een toevoeging van Rudis 0,4 ltr/ha.

 

Viruspreventie.

Voor de virusbeperking kunt u Sumicidin Super of Sumi Alpha 0,4 ltr/ha gebruiken. Beide producten zijn identiek en mogen met een interval van 7 dagen gespoten worden. Dus bij een interval korter dan 7 dagen kunt u de producten afwisselen.  Dit kan aangevuld worden door 1 maal in de 14 dagen een luisdoder toe te voegen als Teppeki, Calypso/Barriard, Gazelle of Sivanto Prime.

Heeft u virusgevoelige soorten  en staan deze op één perceel dan kan overwogen worden om deze tussen de vuurbestrijding door met bijv. Sumi Alpha 0,4 ltr/ha te spuiten. Belangrijk voor de virusbeperking is dat nieuw gevormd blad steeds maar weer bedekt wordt. Houd rekening met de eisen die de afnemers (retail) stellen aan de teelt van uw bollen. 

 

Beperkingen insecticiden:

Sumicidin Super / SumiAlpha;  0,4 ltr/ha;  20 maal per teeltcyclus, max 8 ltr/ha; interval 7 dagen

Teppeki; 0,14 kg/ha;  3 maal per 12 maanden, interval 21 dagen

Calypso / Bariard;  0,25 ltr/ha; 2 maal per teeltcyclus, max. 0,5 ltr/ha; interval 7 dagen

Gazelle;  250 gram/ha; 6 maal per 12 maanden. max. 1500 gr/ha; interval 30 dagen

Movento OD; 0,5 ltr/ha; 2 maal per 12 maanden,  max. 1 ltr/ha; interval 14 dagen

Batavia SC; 0,75 ltr/ha; maximaal 4 maal per teeltcyclus, interval 14 dagen

Sivanto Prime; 0,5 ltr/ha; maximaal 1 maal per 12 maanden, max 0,5 ltr/ha.

 

- Calypso en Bariard zijn exact dezelfde producten.

- Movento OD is wat betreft de formulering zeer goed, Batavia bevat dezelfde actieve stof en is een SC formulering.

- Sivanto Prime is een nieuw product en mag niet gecombineerd worden met een Folicur bevattend product. Sivanto Prime mag wel in de bloei gespoten worden.

 

Schema's vuurbestrijding.

Bij downloads hiernaast vindt u de volgende 2 schema's voor tulpen:

1.  Tulpen 2019  5-7 dagen schema (extra aandacht voor virusbeperking)

2.  Tulpen 2019  7 dagen schema

 

Heeft u vragen over de vuurbestrijding of de teelt van de tulpen raadpleeg onze teeltmanagers.

Tags:

Duurzaamheid
tulp
Samen ondernemen

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.