Naar inhoud

Tulpen; onvoldoende beschikbare stikstof in de bodem.

19 april 2019

Op dit moment is op veel percelen nog te weinig beschikbare stikstof voor de tulpen aanwezig. De tulpen groeien hard en hebben veel voeding nodig op dit moment. Lees hieronder meer.

Kwaliteit van de tulp.

De kwaliteit van de tulpen in de kas wordt bepaald door zeker 2 groeiseizoenen voorafgaande aan de broei van de bollen. Een juiste bemesting, ongestoorde groei, sterk plantgoed etc. bepalen dan ook voor een groot deel de kwaliteit van de tulp in de broeierij en uiteindelijk op de vaas.  Het is belangrijk dat een tulp ongestoord kan doorgroeien. Dit betekent op tijd naar behoefte van de  tulpen bemesten.

De tulp neemt de meeste voeding, vooral stikstof, op vroeg in het jaar, vooral voor de bloei. Dit is in een periode wanneer de bodemtemperatuur laag is en de mineralisatie nog onvoldoende is om in de opname van de tulp te voorzien.  Na de bloei is het vaak warmer en dus wel meer mineralisatie en komt er meer beschikbare stikstof vrij.

 

In de periode van 1 april tot 10 mei is het  dus belangrijk dat er voldoende stikstof beschikbaar is. Deze stikstof  komt dan vaak nog te weinig  beschikbaar uit de bodem door mineralisatie. Het is dus vaak noodzakelijk het tekort aan stikstof tijdig aan te vullen.

 

Hoe weet u of er tekort aan stikstof in de bodem is? 

Op dit moment laten de tulpen het wat bladkleur iets afweten dan een week of 3 geleden. Dit is niet raar, het gewas groeit enorm, de verdamping is extreem hoog met het schrale weer.  Voor de tulpen is het nu top-sport om een bloem te produceren en het bladapparaat in stand te houden.

Wilt u weten hoe de voedingstoestand van de bodem is, dan is het nemen van een grondmonster de enige mogelijkheid om inzicht te krijgen.  Steek op dit moment 20-25 cm diep, Ten Brinke b.v. kan dit monster voor u onderzoeken.  Alleen op deze manier kunt u gericht bijbemesten. 

 

Overbemesten nog nodig?

Ja zeker, nu is het nog zinvol stikstof in de vorm van bijvoorbeeld kalksalpeter bij te strooien. Tulpen nemen het nu nog op tot ongeveer de bloei. Na de bloei komt doorgaans de mineralisatie opgang en dan is er voldoende stikstof beschikbaar. Om nu het “tekort” aan te vullen is een overbemesting zeker zinvol voor een betere kwaliteit in de broeierij.

 

Ten Brinke b.v. kan uw grondmonsters analyseren!

Wij kunnen voor u snel de grondmonsters analyseren in ons eigen laboratorium op opneembare hoeveelheid stikstof, kali en magnesium. Levert  u de grondmonsters in met de monsterdiepte en perceelsnaam dan analyseren wij deze. U krijgt tevens een advies voor overbemesting op de mail.

U kunt ook de grondmonsters laten nemen door Ten Brinke b.v.

 

Voor het aanleveren van grondmonsters of vragen kunt u bellen met ons kantoor of contact opnemen met uw teeltmanager.

Tags:

Gezonde bodem
tulp
bemesting

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.