Naar inhoud

Tulpen; onkruidbestrijding rond opkomst is vroeg.

25 februari 2020

De meeste tulpen steken hun neus boven de grond. Het is nu nog steeds erg nat. Het kan rond deze tijd ook weer snel drogen. Er zijn nog mogelijkheden voor afronding van de onkruidbestrijding in tulpen. Lees hieronder meer.

Onkruidbestrijding tulpen

De onkruidbestrijding is op veel percelen  nog niet afgerond wegens de vele regenval. Sommige percelen zijn nu pas toe aan de tweede onkruidbespuiting met Stomp en Dual  of er moet nog met Pyramin DF (mits voorradig) of Goltix  gespoten worden.

 

Tijdens opkomst is het nog goed mogelijk met Stomp en Dual Gold te spuiten.  Dual Gold is niet toegelaten op zandgrond (www.zandzoeker.nl). Het meest ideaal is als hierna nog wat regen valt voor een goede bodemwerking.  Dit kan nog tot de tulpen 5 cm groot zijn. Belangrijk is dat er geen nachtvorst  direct voor of na de bespuiting voorkomt. 

Advies:  Stomp 400 SC  2 ltr/ha + Dual Gold 1-1,5 ltr/ha

 

Goltix als vervanger van Pyramin DF

Een andere optie is om Goltix te spuiten in de tulpen wanneer er geen Pyramin DF (opgebruiktermijn) meer beschikbaar is. Goltix kan wanneer de neuzen van de tulpen nog vrijwel gesloten zijn. Goltix mag gespoten worden tot een dosering van 3,5 ltr of kg per ha. Vaak is 1,5-2,5 ltr of kg per ha voldoende en daarmee voorkom je een deel van het gevaar van inspoeling. Op zandgronden is het gevaar van inspoeling groter van Goltix dan van Pyramin DF. Hiermee moet wel rekening gehouden worden. Goltix is net als Pyramin DF breed werkend en o.a. sterk op kamille en kleinkruiskruid.

 

Tijdens opkomst is er dan ook de mogelijkheid voor Goltix SC of WG (vloeibaar en korrel) eventueel  in combinatie met Stomp 400 SC. Belangrijk is dat de neuzen van tulpen vrijwel gesloten zijn.

Advies: Goltix SC 1,5- 2 ltr/ha (+ Stomp 400 SC 2 ltr/ha)

 

Ook kunt u de onkruidbestrijding verder afronden met Pyramin DF (mits u het nog voorradig heeft). Pyramin DF kan zelfs tot na het spreiden van de bladeren mits nachtvorst geen rol speelt.  Spuit Pyramin DF niet voor of na nachtvorst.

Advies: Pyramin DF 1,5-2 kg/ha    

 

Spuit met 300-350 ltr water/ha  en een grove druppel, voorkom dat er middel in het oppervlaktewater komt.

 

 


Asulam;   Asulam heeft ook dit jaar weer een tijdelijke toelating in tulpen  (120 dagen regeling) in de dosering van Asulam 2 ltr/ha; 6 toepassingen per teeltcyclus; maximaal 12 ltr/ha per teeltcyclus; interval 14 dagen tussen toepassingen.

Let op: toepassing met driftarme doppen en u moet voldoen aan 95% driftreductie (klasse DRT 95).


 

 

Voor vragen kunt u bellen met een van onze teeltmanagers.

Tags:

gewasbescherming
tulp

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.