Naar inhoud

Tulpen; Movento OD en Batavia SC tegen luis en mijt na het koppen.

07 mei 2019

Movento OD heeft zich bewezen in de tulpen met de bestrijding van luis en mijt. Dit jaar is ook Batavia SC op de markt. Dezelfde werkzame stof en twee formuleringen, wat zijn de verschillen. Lees hieronder meer!

Movento OD  (olie dispensie formulering)  en Batavia SC (suspensie concentraat) zijn beide middelen met dezelfde actieve stof spirotetramat.

 

Ervaring van de laatste jaren met Movento is dat de effectiviteit van de formulering grote invloed heeft op de opname van de actieve stof.  Daarnaast speelt de hoeveelheid blad (cultivar), de vitaliteit van het gewas en vaak ook de dikte van de waslaag (invloed van bijv. een onkruidbestrijding)  een grote rol. Te veel opname geeft dan uiteindelijk verkleving of vervorming van de bloemknop. 

 


Movento/Batavia is het enige wat we voorhanden hebben tegen mijt, een goed ander alternatief is ook nog niet voorhanden. Wel is het zo dat bladrijke cultivars zoals Monte Carlo verlopingen als Viking, Abba etc. makkelijk meer Movento/Batavia opnemen. Wij adviseren dan ook zeker van Movento OD 0,3 ltr/ha  tweemaal toe te passen, of eenmaal 0,5 ltr/ha.  Dit advies is gebaseerd op de residu proeven waaruit bleek dat veel bladrijke soorten makkelijk meer Movento opnemen. Movento OD is nu eenmaal een formulering welke dusdanig goed wordt opgenomen dat het lijkt dat dit soms teveel kan zijn.


 

Het toepassen van Movento in de teelt van tulpen kan in de nateelt mogelijk leiden tot een versterking van het optreden van verklevingsverschijnselen. Beperk dit risico door onderstaande maatregelen aangaande aantal toepassingen, spuitinterval en wachttijd tot andere bespuitingen in acht te nemen:

 

Toepassing Movento:

 •  - Maximaal 2 bespuitingen in tulpen uitvoeren, met een minimaal interval van 14 dagen.

 •  - De eerste toepassing binnen 1 week na de bloei uitvoeren.

 •  - Movento niet gemengd toepassen.

 •  - Movento niet toepassen in een schema waar ook minerale olie en/of grassenmiddelen in worden toegepast.

 •  - De wachttijd tussen een voorafgaande bespuiting en de daarop volgende Movento toepassing is bij insecticiden en fungiciden 2 dagen en bij herbiciden (excl. grassenmiddelen) 5 dagen, bij een  bespuiting na de Movento toepassing geldt voor insecticiden en fungiciden een wachttijd van 2 dagen en voor herbiciden (excl. grassenmiddelen) een wachttijd van 3 dagen.

 • - Ondanks het nadrukkelijk naleven van de spelregels is het optreden van verkleving in bloembollen of bloemknollen niet uit te sluiten. Overleg daarom zowel met uw afnemer als leverancier over het wel of niet inzetten van Movento.

Advies:  Movento 0,3-0,5 ltr/ha; 2 toepasssingen met een interval van 14 dagen.

 

Toepassing Batavia:

- Batavia SC maximaal 4 bespuitingen, dosering 0,75 ltr/ha in tulpen uitvoeren, met een minimaal interval van 14 dagen.

 • - De eerste toepassing binnen 1 week na de bloei uitvoeren.

 • - Batavia kan gecombineerd worden met de basis vuurbestrijding; houd hierbij rekening met voorafgaande onkruidbestrijding of toevoegingen SC-formuleringen.

 •  - Voor alle zekerheid een  wachttijd tussen een voorafgaande bespuiting en de daarop volgende Batavia toepassing is bij insecticiden en fungiciden 2 dagen en bij herbiciden (excl. grassenmiddelen) 5 dagen.

 • - Ondanks het nadrukkelijk naleven van de spelregels is het optreden van verkleving in bloembollen of bloemknollen niet uit te sluiten. Overleg daarom zowel met uw afnemer als leverancier over het wel of niet inzetten van Batavia of Movento in de teelt.

 • Advies:  Batavia 0,3-0,4 ltr/ha  3 toepassingen met een interval van 14 dagen.

 

Movento/Batavia zijn sterke luisdodende middelen, andere luisdoders zijn dan ook niet nodig. Wel is het voor een goed virusafweer noodzakelijk om te spuiten met Sumicidin Super.

 

Heeft u vragen, neem contact op met onze teeltmanagers!

Tags:

gewasbescherming
tulp

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.