Naar inhoud

Tulpen; bolontsmetting 2020.

26 augustus 2020

Over enige tijd staat het plantseizoen van de tulpen alweer voor de deur. In sommige gevallen wordt op voorraad ontsmet, in andere gevallen wordt pas ontsmet vlak voor het planten. Toch is het goed nu alvast de strategie en middelenkeuze voor de bolontsmetting te bepalen. Lees hieronder meer.

Het plantseizoen voor de tulpen staat over een week of acht alweer voor de deur. Het is nu alvast de tijd om hierover na te denken.  Er is niet veel veranderd t.o.v. 2019, wel heeft het middel Pitcher een toelating gekregen.  Pitcher kan op termijn Topsin M kunnen vervangen.  Topsin M is nog toegelaten tot 1 oktober 2022.  Bij dit artikel kunt u de Paraplu nieuws hiernaast downloaden:  Boltontsmetting tulpen 2020

 

Bolontsmetting tulp.

Zuuraantasting;  Rudis is het sterkste middel tegen zuur. Naast enkel Rudis is het ook nog mogelijk Rudis 0,2% + Mirage Elan 0,15- 0,2% samen in het bad te doen met Topsin M Ultra en Securo. Hierdoor wordt de werking  van het bad iets beter tegen zuur. Ook wordt het resultaat van zo'n combinatie gemiddeld vaak beter en constanter is de conclusie na een reeks van proeven.

 

Huidkwaliteit;  Securo 1,5% geeft de meest optimale huidkwaliteit. Voegt u nog Captan 0,5% toe dan voegt dat niet veel toe wat betreft werking. Wel wordt de zweefbaarheid van de middelen in het bad beter. Omdat in Securo al Folpet (zusje van Captan) zit is het niet noodzakelijk meer dan 0,5% toe te voegen.

 

Plantgoed ontsmetting 2020;  In de plantgoed ontsmetting is weinig veranderd t.o.v. vorig jaar. In het kort zijn er 4 combinaties mogelijk. Belangrijk is een keuze te maken tussen Securo  of  Santox (Shirlan). Securo heeft zoals inmiddels meerdere jaren in proeven bewezen is een meeropbrengst  te geven van 4% in afleverbare bollen "goed in de huid" ten opzichte van Santox.

 

Pitcher (nieuw) kunt u inplaats van Topsin M gebruiken. Pitcher 1%  vervangt daarbij Topsin M 1%. Pitcher geeft een voordeel op rhizoctonia en fusarium. Naast Pitcher wordt Rudis en/of Mirage Elan gebruikt samen met Securo 1% eventueel met Captosan 0,5-1 %.

 

Ons advies is opgebouwd uit de keuze voor Mirage Elan 0,3% (wanneer u vrijwel geen zuur heeft)  of uit Rudis 0,2% (wanneer zuur een speelt):

 


- Ligt de aandacht op ZUUR dan kunt u standaard Rudis 0,2% gebruiken, aangevuld  bij partijen plantgoed met flink zuur met Mirage Elan 0,15-0,2%  ==> dit geeft een extra meerwaarde op de zuurbestrijding.

 

- Ligt de aandacht niet op ZUUR dan gebruikt u Mirage Elan 0,3% (standaard). Is er toch een zuurpartij aanwezig dan is er een mogelijkheid alsnog bij een enkele partij met zuur  tijdelijk  Rudis  0,2% toe te voegen  en daarbij de Mirage Elan te laten zakken tot 0,15-0,2% 


 

 

Stengelaaltjes bestrijden.  

Velum Prime; Velum Prime heeft vorig jaar een toelating gekregen in het dompelbad tegen o.a. stengelaaltje. De ervaringen zijn goed, maar belangrijk is dat de bollen voldoende Velum meekrijgen voor een goed resultaat. Vlak voor het planten is dus beter omdat de bollen dan makkelijker meer Velum opnemen waardoor het resultaat verbetert, totaal is het belangrijk dat er per ha 0,625 ltr/ha wordt gebruikt voor een goede werking.

Advies dosering: Velum 0,09 % (0,625 ltr/ha)

 

   

Mijt bestrijding.  

Apollo kreeg begin dit jaar een toelating voor de bestrijding van mijt in de meeste bol- en knol gewassen.  Een bolontsmetting in een bad waaraan Apollo  0,078% is toegevoegd bestrijdt uitstekend  de eieren en de larven van de bollenmijt, stromijt en tulpengalmijt.

De toepassing kan voor het planten in het najaar of als voorraad ontsmetten tussen pellen en planten in. De toelating voor Apollo geldt voor plantgoed en leverbaar.

Advies dosering: Apollo 0,078% in het dompelbad of douche.

 

Vertimec is toegelaten voor de bestrijding van mijt. Vertimec bestrijdt de volwassen mijt. Hoe vroeger Vertimec wordt toegepast hoe beter,  hoe dichter bij de oogst des te meer volwassen mijten er aanwezig zijn, des te beter de werking.

Advies dosering: Vertimec 0,1%  in het dompelbad of douche.

 

- Bij afbroei is het aan te raden zowel Vertimec als Apollo te gebruiken. Door de combinatie ontstaat een brede bestrijding van mijt.

- Bijvullen van het bad, gebruik dan voor zowel Vertimec als Apollo 125% van de dosering.

 

Zijn er verder nog vragen over de bolontsmetting dan kunt u contact opnemen met onze teeltmanager!

Tags:

Samen ondernemen
tulp

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.