Naar inhoud

Tarwe; wisselvallig weer, pas op voor aarfusarium.

06 juni 2019

Met het huidige wisselvallige weer is het gevaarlijk voor aarfusarium. Het juiste moment om aarfusarium te bestrijden is een bespuiting in de volle bloei van de tarwe. Lees hieronder meer.

De bestrijding van aarfusarium is niet alleen zinvol voor de bestrijding van de fusarium schimmel die de spil van de tarwe aantast (roze kleur) en waardoor opbrengst verloren gaat. Ook speelt de vorming  van mycotoxine door de fusarium schimmel een rol. Het gehalte van deze schimmel bepaalt de kwaliteit van baktarwe en ook van voertarwe.

 

In verband met het wisselvallige weer is een 3e bespuiting op tijdstip T3 zeker aan te raden. Het is belangrijk dat de bovenste twee tot drie bladeren gezond blijven. Daarnaast is ook septoria aanwezig in percelen wintertarwe, door gunstige weersomstandigheden kan ook deze schimmel de bovenste bladeren aantasten.

 

Ook geeft Prosaro nog een extra bescherming tegen gele roest welke op dit moment explosief veel voorkomt in het ras Benchmark. Belangrijk voor gele roest is dat alle onbehandelde delen behandeld zijn met een beschermingsmiddel.

 

Voeg eventueel Sumicidin Super toe tegen luis en het  graanhaantje.

 

Advies: Prosaro 0,75-1 ltr/ha (+  Sumicidin Super 0,2 ltr/ha)

 

Een T3 bespuiting tegen o.a. aarfusarium spuit u in de bloei van de tarwe. Zie foto!  Spuit met een fijne druppel (250-300 ltr water/ha) en flink druk zodat u de aren goed raakt.

 

 

Tags:

graan
algemeen
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.