Naar inhoud

Suikerbieten; groene perzikbladluis en de kans op vergelingsziekte.

22 mei 2019

Vergelingsziekte, jarenlang hebben wij het bijna niet meer waargenomen. In 2019 is de kans weer erg groot dat we het gaan zien, grote gele plekken in de suikerbieten. Voorkomen is beter dan genezen.........

Vergelingziekte in (suiker)bieten.

Vergelingsziekte in suikerbieten wordt semi-persistent overgebracht door luizen in suikerbieten. De ziekte wordt veroorzaakt door drie verschillende virussen: BYV, BMYV en BChV. De schade kan oplopen tot wel 50 procent.  Schade door vergelingsziekte is waarneembaar door relatief  grote gele plekken in het perceel (zie foto).  De druk van vergelingsziekte is de laatste twintig jaar laag geweest door het gebruik van neonicotinoïden, maar het virus is nog volop in ons land aanwezig. Dit betekent dat wij de situatie in 2019 zeker niet mogen onderschatten, aldus het IRS.

.

Bladluizen waarnemen.

Op dit moment nemen wij in het midden en het zuiden van het land al groene perzikbladluizen waar in percelen met suikerbieten.  Als uw bieten in 4-6 bladstadium of groter zijn dan is het aan te raden een systemisch luisdodend middel te spuiten. Deze werkt doorgaans ongeveer 3 weken. Dus belangrijk is de middelen te herhalen en af te wisselen.

Advies: 

Teppeki  140 gr/ha  maximaal 1 toepassing

Calypso  0,25 ltr/ha  maximaal 2 toepassingen; interval 21 dagen

Bariard   0,25 ltr/ha  maximaal 2 toepassingen; interval 21 dagen

 

Bietenvlieg.

Op enkele percelen vinden wij eitjes (witte langwerpige streepjes; naast elkaar) onderop het bietenblad. Zodra de eerste larven uit de eitjes komen zien we mineergangen in het blad. Dit is ook het juiste moment om te spuiten met een pyrethroide als Sumicidin Super/ SumiAlpha of Decis EC.  

Advies:

Sumicidin Super / SumiAlpha  0,2 ltr/ha

Decis EC 0,3 ltr/ha

 

- Bovenstaande middelen kunt u combineren met de onkruidbestrijding.

- Luisdodende middelen werken niet of nauwelijks tegen de larve van de bietenvlieg.

 

Voor vragen over (suiker)bieten belt u onze teeltmanagers.

 

 

Tags:

gewasbescherming
suikerbieten

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.