Naar inhoud

Suikerbieten; gezonde bieten, bladziekten preventief bestrijden.

18 juli 2020

De eerste waarschuwing van het IRS is uitgegaan. Het is vanaf half juli de tijd om een bespuiting uit te voeren tegen bladziekten en eventueel tegen rupsen. Voor Stemphylium is het nodig het gewas preventief te beschermen. Eventueel kunt u deze bespuiting combineren met een bladbemesting. Lees hieronder meer!

Het IRS geeft een spuitadvies voor de bestrijding van bladvlekkenziekten in suikerbieten. Door het voorkomen van stemphylium raden wij aan een bespuiting uit te voeren op liefst vitale bieten.   Spuit bieten bij voorkeur 's morgens vroeg wanneer het blad overeind staat en wanneer de meeste dauw weg is.

 

De andere schimmels tasten niet zo snel goed groeiende bieten aan. Vaak is er dan een groeistoornis als droogte, tekort aan bemesting, structuur schade of iets dergelijks aan de hand wat de bieten verzwakt. Pas dan slaan de andere ziekten toe. Stemphylium kan daarentegen gezonde bieten aantasten vandaar dat een preventieve bespuiting zinvol is.

 

Er komen verschillende soorten bladvlekkenziekten voor, namelijk:

 

1. Cercospora

Cercospora (Cercospora beticola) zijn vlekjes op de volgroeide bladeren. Ze zijn 1 tot 3 mm in doorsnee en hebben een donkere, vaak paarsachtige, rand. Treedt op bij warm en vochtig weer.

 

2. Ramularia

De sporen van ramularia (Ramularia beticola) verspreiden zich met wind en regen. Na infec­tie vormen zich op de oudere bladeren onregelmatige lichtbruine vlekken met een doorsnede van 1 tot 3 cm. Bij zware aantasting lopen de vlekken in elkaar over en verdort het blad. De sporen kunnen op gewasresten beperkte tijd in leven blijven. Ramularia treedt op bij koele omstandigheden 16-18° C.

 

3. Roest

Roest (Uromyces betae) komt vaak voor in jaren, waarin het bietenblad lang nat blijft door lange dauwperioden en veel regen. De optimale temperatuur is 15-22° C. Roest is gemakkelijk te herkennen aan de kleine, roestbruine puistjes op het blad, van circa 0,5 tot 1,5 mm groot. Hierin zitten de sporen. De schimmel overwintert op gewasresten en onkruid­bieten. Bij zware aantasting door roest kan de schade 5 tot 10% bedragen.

 

4. Meeldauw

Meeldauw is te herken­nen aan een witte stofachtige poederlaag op de bladeren. Het blad van de bieten­planten ziet er dan dofgroen uit.

 

5. Stemphylium

De eerste aantasting van stemphylium (gele vlekjes) verschijnt tussen eind juni en begin augustus op het suikerbietenblad, ongeveer tegelijkertijd met de eerste cercosporablad­vlek­ken. De eerste aantasting kenmerkt zich door kleine, onregelmatige gele vlekjes in het blad. Vervolgens sterft het binnenste van deze vlekjes af (necrotiseert) tot een bruin weefsel. De vlekjes zitten verspreid over het blad en tasten de gehele plant aan (zie foto). Zwaar aangetaste bladeren sterven af en op nieuw gevormd blad verschijnen nieuwe vlekjes. Door het afsterven van de bladeren kan de grond in augustus/september weer zichtbaar worden. Bij fungicidenproeven, waar met bepaalde fungiciden goed resultaat werd behaald, is tot 42% opbrengstreductie vastgesteld.

 


Vooral voor stemphylium geldt dat preventief spuiten het meest belangrijk is. Vandaar dat wij ook adviseren nu de eerste bespuiting uit te voeren. Retengo plus is hiervoor het meest aangewezen middel.

Advies:  Retengo plus 1 ltr/ha  + EfficieNt  15-20 ltr/ha (+ Sumicidin 0,2 ltr/ha)


 

Aan de Retengo kunt u EfficieNt bladbemesting  15-20 ltr/ha toevoegen. Ook bladbemesting is belangrijk om de bieten gezond te houden en minder gevoelig te maken voor bladziekten.

Voor de vroege levering komt u dan op 2 bespuitingen in de bieten en voor de latere levering op 3 bespuitingen. Hieromtrent houden wij u op de hoogte.

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers.

Tags:

gewasbescherming
spuitlicentie

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.