Naar inhoud

Restrain ethyleen; de start voor het nieuwe seizoen in de eerste bewaarcellen (poot)aardappelen.

09 december 2016

We zijn gestart met de eerste bewaarcellen pootaardappelen met Restrain ethyleen voor het nieuwe groeiseizoen. Er zijn nog mogelijkheden tot ongeveer half - eind januari om te starten met de toediening van Restrain ethyleen. Lees hieronder meer.

Er is weer gestart met de bewaring van Restrain ethyleen bij de (poot)aardappelen. In de eerste bewaarcellen staat de apparatuur inmiddels alweer. De aardappelen moeten minimaal ongeveer 90 dagen in de ethyleen staan voor het poten.

 

De eerste telers zijn nu gestart om de aardappelen rustig te houden en kieming te voorkomen. Hiervoor wordt een opstart periode gehanteerd.  Langzamerhand zullen deze bewaarcellen voller komen wanneer alle pootgoed voor het nieuwe seizoen gesorteerd is. De aardappelen moeten minimaal ongeveer 90 dagen in de ethyleen staan tot uiterlijk 3 dagen voor het poten. Het is niet erg als deze periode  langer duurt dan 90 dagen.

 

De meest ideale situatie is om de aardappelen kiemvrij in de bewaring te zetten. De temperatuur in de bewaring mag 2-3 graden hoger gestart worden dan in de normale bewaring. In de loop van het bewaarseizoen kan, wanneer de aardappelen rustig blijven de temperatuur geleidelijk aan 1-2 graden oplopen. Op deze manier kunnen we pootaardappelen zonder te draaien en zonder verlies van kiemenergie, kiemvrij bewaren. Voor het poten is het belangrijk om 3-7 dagen van te voren de toevoer van Restrain ethyleen stop te zetten. Deze tijd is nodig omdat de aardappel de opgenomen ethyleen moet kwijtraken.

 

We zien dit jaar niet alleen uitbreiding met de toepassing van Restrain ethyleen in Nederland, ook in Belgie is men inmiddels gestart en in Frankrijk zien we ook uitbreiding van de toepassing. De toepassing wordt als eenvoudig ervaren, men kan warmer bewaren en pootgoed kiemvrij houden tot in het voorjaar.

 

We hebben op diverse adressen ruimte om nog kisten aardappelen bij te plaatsen in de Restrain ehyleen. Heeft u interesse om bijvoorbeeld enkele kisten bij te plaatsen bel dan gerust met ons kantoor.  Ook hebben we nog celruimte beschikbaar om te huren.

 

In het kort de voordelen van Restrain ethyleen:

 

- meer knollen per plant

- uniformere sortering

- meer rendement va € 600,-- tot € 1500,-- per ha

- warmer bewaren van pootgoed is mogelijk

- meer rust in uw organisatie

- geen mutanten

 

Klik op ==>  Restrain ethyleen voor meer informatie

 

Voor vragen kunt u contact met onze teeltmanagers opnemen of u belt met ons kantoor.

 

Tags:

ethyleen
aardappel
pootaardappel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.