Naar inhoud

Pootaardappelen; knolbehandeling na het sorteren met imazilil (Diabolo of Magnate).

11 oktober 2016

De knolbehandeling van pootaardappelen is nog steeds de beste optie om de aardappelen te beschermen tegen bewaarziekten als fusarium en zilverschurft. Als de behandeling uitgevoerd wordt na het sorteren wordt voorkomen dat er aardappelen behandeld worden voor consumptie of die als veevoer weggaan. Lees hieronder meer.

Knolbehandeling van pootaardappelen bestemd voor export is nog steeds erg belangrijk. Het voorkomt problemen vanaf het moment  van sorteren totdat de aardappelen op de plaats van bestemming zijn. Dit voorkomt uiteindelijk klachten van de export en houdt ook de kwaliteit van de Nederlandse pootaardappelen op een hoog niveau.

 

Voorkomen is beter dan genezen!

 

Het behandelen van mooie gezonde knollen is de basis. Tijdens en vooral na het sorteren als de aardappelen in zakken zitten bij sterk wisselende temperaturen is uitbreiding van vooral zilverschurft goed mogelijk. Het doel is deze knollen te beschermen tegen zilverschurft  en ook fusarium tijdens transport.  Behandeling is goed mogelijk met een Pieperdoes schijfvernevelaar vlak voor het opzakken van het pootgoed. Pootaardappelen die weer gesorteerd de koeling in gaan adviseren wij na het sorteren (als de bestemming bekend gemaakt is door het handelshuis)  ook te behandelen.

Advies: Diabolo of Magnate 100-150 ml/ton

 

Pieperdoes schijfvernevelaar; wij verhuren voor de toepassing van de de knolbehandeling een tweetal Pieperdoes schijfvernevelaars. De vernevelaars zijn op een standaard gemonteerd en kunnen in een val bij een transportband geplaatst worden (zie foto).

 

Voor vragen over de toepassing kunt u onze teeltmanagers vragen.

 

 

 

Tags:

pootaardappel
pieperdoes
aardappel
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.