Naar inhoud

(Poot)aardappelen; toepassing van luisdoders in pootaardappelen.

25 juni 2018

Het is vanaf nu belangrijk om extra aandacht te besteden aan de toepassing van luisdoders in pootaardappelen. Lees hieronder meer over de toepassing en waarmee u rekening moet houden.

Het is belangrijk de pootaardappelen goed te beschermen tegen virusoverdracht. De werking van de luisdodende middelen Actara (werkt tot 50 dagen na opkomst) komt tot zijn einde. Vooral dit jaar is de spreiding in het poten groot. De vroegst gepote aardappelen kwamen rond 10 mei boven de grond. Eind juni, begin juli is het dan belangrijk verder te gaan met systemische luisdodende middelen.

 

Voeg deze luisdoders vanaf nu in een vaste regelmaat toe aan de phytophthora bestrijding.

Advies:   Calypso 0,15 ltr/ha werking 7 dagen; 3 toepassingen (kevers)

                Calypso 0,25 ltr/ha werking 14 dagen; 2 toepassingen

                Teppeki 160 gram/ha werking 14 dagen;  2 toepassingen (aandacht voor residu !!)

                Chess 0,3 kg/ha  werking 14 dagen;  2 toepassingen

                Gazelle 250 gram/ha werking 14 dagen; 3 toepassingen

 

- Wissel de middelen af; Calypso, Gazelle en Actara zijn middelen uit dezelfde groep. Wissel bijvoorbeeld Calypso af met Teppeki of Chess.

- Teppeki wordt goed opgenomen door de plant wat tot problemen kan leiden door een te hoog gehalte aan residu voor de afzet van bovenmaats pootgoed naar enkele supermarkt ketens. Over het algemeen is 1 toepassing veilig, de tweede toepassing kan dan beter achterwege gelaten worden of vervangen worden door Chess.

 

Voor virusoverdracht blijft het belangrijk al het nieuwe blad iedere keer te beschermen tegen virusoverdracht van luizen met Sumicidin Super. Dit betekent dat u altijd met Sumicidin Super hoort te spuiten, ook als u een luisdodend middel spuit. Sumicidin Super weert de luizen af, in combinatie met olie heeft u een afwerende werking van hooguit 75-80%.

Advies: Sumicidin Super 0,2 ltr/ha + 3-6 ltr minerale olie (E11-olie of Luxan H-olie)

 

Tags:

pootaardappel
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.