Naar inhoud

(Poot)aardappelen; nu extra aandacht voor phytophthora bestrijding!

16 juni 2020

Afgelopen dagen was het broeierig en warm. Extra aandacht voor de phytophthora bestrijding is beslist noodzakelijk. Afgelopen jaren heeft phytophthora minder aandacht gehad. Belangrijk is te weten dat de phytophthora stammen agressiever zijn geworden. Lees hieronder meer.

 

Preventieve bestrijding

Wat te doen de komende dagen om er voor te zorgen dat de ziektedruk niet uit de hand loopt?  Moet nog begonnen worden met de phythophthora bestrijding en het is aan de late kant dan kunt  u Curzate Partner of Cymbal aan de Valbon of de Revus toevoegen.

Advies:   

Valbon 2 kg/ha      + (Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha)

Valbon Start 1,6 kga/ha      + (Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha)

Revus 0,6 ltr/ha      + (Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha)                  

Versilus  0,5 ltr/ha      + (Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha)

Infinito 0,9-1,2 ltr/ha      + (Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha)

 

Preventief systemische bestrijding

Vorig jaar is Zorvec toegelaten in de aardappelen voor de phytophthora bestrijding. Zorvec heeft een spuitinterval van 7-10 dagen. Een interval van 10 dagen geldt bij een lage phytophthora druk,  7 dagen bij een hoge druk!  Wees verstandig en neem geen onverantwoord risico, Zorvec is een preventief middel en gevoelig voor resistentie. Dit middel toepassen  op een gewas dat geheel  vrij is van phytophthora.  Vertrouwt u niet op een phytophthora vrij gewas, voeg dan alsnog Curzate Partner of Cymbal toe. 

Advies:    

Zorvec Enicade Trimanoc;   Zorvec 0,15 ltr/ha + Trimanoc 1,5 kg/ha  + ( Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha) 

Zorvec Enicade Gachinko;  Zorvec 0,15 ltr/ha + Gachinko 0,3 ltr/ha +   (Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha) 

Zorvec Endavia 0,4 ltr/ha + (Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha) 

 

Curatieve bestrijding

Heeft u phytophthora gevonden in uw perceel dan is het nodig dit curatief te bestrijden. De nieuwste stammen van phytophthora zijn dusdanig agressief dat het nodig is om 3-4 dagen te spuiten om controle te krijgen op de ziekte. Er zijn dan twee mogelijkheden, namelijk:

Advies:   

Infinito 1,6 ltr/ha     + (Curzate Partner 0,2 kg/ha of C ymbal 0,25 kg/ha) 

Proxanil 2 ltr/ha + Ranman 0,5 ltr/ha 

 

Belangrijk is een goede preventieve aanpak. Is er phytophthora aantasting dan is het noodzakelijk om de ziekte intensief met een kort interval te bestrijden. Houd dan een 3-4 daags spuitinterval aan, zeker onder kritieke omstandigheden!  Blijf uw gewas in de gaten houden, vaak sluimert het door!

 

Voor vragen kunt u terecht bij onze teeltmanagers!

Tags:

aardappel
Precisielandbouw
consumptieaardappel
pootaardappel
gewasbescherming

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.