Naar inhoud

(Poot)aardappelen; non-persistente virusoverdracht beperken.

26 mei 2020

Non-persistente virusoverdracht vormt een bedreiging voor de pootaardappelteelt. O.a. Yn-virus in pootaardappelen wordt non-persistent overgebracht door bladluizen. Hoe u deze kunt beperken leest u hieronder.

 

Non-persistente virusoverdracht in aardappelen vindt plaats door bladluizen. Deze kunnen het virus opnemen van een zieke plant en overbrengen naar gezonde planten. Dit gebeurt  door besmetting aan de prikbuis waarmee de luis zicht voedt. Dit gaat razendsnel en na het aanprikken van enkele gezonde planten is de luis dit virus weer kwijt.

 

Dit virus kunt u dan ook alleen maar beperken, nooit bestrijden. Hieronder een indeling van middelen en zo goed als mogelijk weergegeven wat de maximaal mogelijke virusbeperking van deze middelen is. De maximaal mogelijke virusbeperking wordt beinvloed door de luisdruk  en de virusdruk voornamelijk binnen het perceel.

 

1. minerale olie

Voorbeelden:   Olie-H  

Werking: Minerale olie is van oudsher bekend om zijn virusreductie in pootaardappelen. De werking berust op het schoonwassen van de prikbuis wanneer de luis door de film van olie het blad aanprikt. Het verschil in effectiviteit van de verschillende olien zit in de lengte van de koolstofketens. Hoe langer de keten, hoe stroperiger de olie hoe beter de werking.

Effectiviteit:  Olie-H 12 ltr/ha geeft een effectiviteit van ongeveer 65-70%

Opmerking:  olie maakt het gewas moeilijk selecteerbaar,  geeft in perioden van neerslag veel stengelbreuk en invalspoorten voor sclerotinia.

 

2. pyrethroiden

Voorbeelden:  Sumicidin Super, Sumi Alpha, Decis EC en Karate Zeon.

Werking: Pyrethroiden worden opgenomen in de waslaag van de plant. De werking berust op de afwerende werking van deze middelen. Hierdoor is de plant min of meer onaantrekkelijk voor de luizen. Als luisdoder zijn deze middelen minder sterk, mits ze er direct mee in aanraking komen. Luisdodend zijn deze middelen traagwerkend en niet op alle soorten luizen even effectief.

Effectiviteit:  Sumicidin Super/ SumiAlpha  0,2 ltr/ha heeft een effectiviteit van 55-60%;  Sumicidin Super/ SumiAlpha 0,2 ltr/ha + 4-6 ltr minerale olie heeft een effectiviteit van 70-80%

 

3. luisdoders (systemisch)

Voorbeelden: Calypso / Bariard, Teppeki, Gazelle en Closer

Werking: Deze middelen werken systemisch door de plant. Veelal opwaarts in de sapstroom, hierdoor is het belangrijk tijdig met luisdoders te beginnen. 

Effectiviteit:  Luisdoders uit deze groep hebben in een virusvrij gewas weinig effectiviteit op non-persistente virussen. (Echter persistente virussen bestrijden ze voor vrijwel 100%). De tijd tussen in aanraking komen van de luis met het middel en de doding duurt vaak 4-8 uur, in deze tijd kan de luis nog voor veel virusoverdracht zorgen.

Voor non-persistente virussen geldt dat deze middelen een toenemende effectiviteit hebben op virusoverdracht naarmate er meer viruszieke planten in het perceel staan.

 

4. nematiciden (met systemische werking) 

Voorbeelden: Vydate en Nemathorin

Werking: Vydate en Nemathorin hebben naast een aaltjesdodende werking ook een systemisch luisdodende werking van 50 dagen na het planten van de aardappelen. Dit is dus tot maximaal 2 weken na opkomst.

Effectiviteit: Deze werking vervangt dus de werking van systemische luisdodende middelen. Dus niet van pyrethoiden en minerale olie welke een mate van beperking hebben in de virusoverdracht.

 

Hoe verkrijg ik de beste virus-beperking in pootaardappelen:

 

  • 1. selectie, het snel virusvrij maken van het perceel is zeer belangrijk om uitbreiding te voorkomen.
  • 2. houd een kort spuitinterval aan wanneer het gewas snel groeit 5-6 daags spuitinterval met Sumicidin Super/ SumiAlpha 0,2 ltr/ha (en minerale olie)
  • 3. houd uw gewas luisvrij vanaf opkomst.
  • 4. gebruik  na deze 50 dagen Teppeki afgewisseld met Calypso/Bariard of Gazelle. De reden voor afwisseling is belangrijk om resistentie of een minder goede werking te voorkomen.
  • 5. het toevoegen van hechters of uitvloeier verbetert de werking van de pyrethroiden nauwelijks. Afbraak van deze middelen wordt door zonlicht versneld. Spuit het liefst vanaf 16.00 uur in de middag voor de meest effectieve werking.
  • 6. verbeter de kwaliteit van het spuitwater met Intake,  water met de juiste pH van 5,3-5,6 geeft de beste indringing in de waslaag waardoor de effectiviteit van de pyrethroiden toeneemt.
  • 6. een kort spuitinterval van 5-6 dagen geeft doorgaans het beste resultaat. Pas de dosering van de phytophthora bestrijding aan op de virusbeperking.

 

Heeft u nog vragen of wilt u onze mening over de virusbeperking vraag onze teeltmanagers.

Tags:

pioen
pootaardappel

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.