Naar inhoud

(Poot)aardappelen; knolbehandeling voor een betere kwaliteit en minder leesuren.

13 december 2019

Een goede schone start is de basis voor de kwaliteit van het pootgoed dat u najaar 2020 aflevert. Daarnaast scheelt het vaak ook veel "lees"uren van uw pootgoed. Vandaar dat een goede knolbehandeling erg belangrijk is. Lees hieronder meer over de toepassing.

 

Knolbehandeling aardappelen.

Om knolziekten binnen het pootgoedbedrijf beter in de hand te krijgen is het noodzakelijk om pootaardappelen te behandelen tegen de volgende bewaarziektes:  

1.    Rhizoctonia

2.    Zilverschurft

3.    Zwarte Spikkel

4.    Fusarium

 

Dit jaar komt er weer meer rhizoctonia voor op aardappelen dan voorgaande jaren. Mede door de warme zomers en misschien dat rhizoctonia ook minder gevoelig is voor sommige middelen. Dit kan veroozaakt worden door het vele gebruik van middelen uit dezelfde familie van actieve stoffen. Wij worden steeds kwetsbaarder omdat de gewasbeschermingsmiddelen die wij gebruiken maar voort komen uit enkele (4-5) groepen actieve basisstoffen. Daarnaast speelt zwarte spikkel een steeds belangrijkere rol, zeker als er veel ruimte (langer dan 3-4 weken) zit tussen loofdoding en oogst.

 

Rhizoctonia; de Rhizoctonia solani AG 3 heeft alleen de aardappel als waardplant. De mate van grondbesmetting met R. solani AG 3 is dan ook sterk gekoppeld aan de hoogte van de teeltfrequentie. Rhizoctonia in de aardappel kan veel schade veroorzaken, zowel door opbrengstverlaging als door kwaliteitsverlies. Ook is een rhizoctonia vrije partij makkelijk te sorteren en scheelt het aanzienlijk in leesuren.   

 

Zilverschurft; aangetast pootgoed is een belangrijke besmettingsbron, maar de knollen kunnen ook vanuit de grond besmet raken. Vooral tijdens het rooien, wanneer knollen contact met elkaar maken, worden besmettingen overgebracht. De schimmel tast de kurklaag van de knol aan waardoor de knol meer vocht verliest. Zilverschurft breidt zich sterk uit in partijen, die naar verhouding warm bewaard worden bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. De zilverachtige verkleuring is het gevolg van lucht, dat in de aangetaste cellagen doordringt. Aangetaste knollen verliezen veel vocht en zien er minder aantrekkelijk uit. Daarnaast verouderen de knollen snel en worden fysiologisch ouder, dit kan de opkomst beinvloeden in een koud en nat voorjaar. 

 

Zwarte Spikkel; Zwarte Spikkel komt steeds vaker voor en komt ook vaak als secundaire schimmel voor. Op afstervende dode planten in het veld zien we het ook veel op de stengels. Vaak is er een combinatie te zien van en zilverschurft en zwarte spikkel. Continu droog bewaren is erg belangrijk. Daarnaast heeft een grondbehandeling met  Subliem of Amistar altijd een goed effect op zwarte spikkel. Het effect van Subliem lijkt in de praktijk groter dan die van Amistar en Allstar. Allstar heeft daarbij de minst goede werking op zwarte spikkel. Ook kunt u Allstar 0,8 ltr/ha dan combineren met Amistar 1-1,5 ltr/ha.

 

Fusarium; komt vooral op de knol voor, andere fusarium soorten kunnen ook in de grond voorkomen. De schimmel dringt bij verwondingen de knol binnen. Deze wondjes kunnen ontstaan bij het rooien, inschuren, maar ook bij het afkiemen en omstorten van pootgoed. Ook vanuit kisten, bewaring en werktuigen kan een knol geïnfecteerd raken. Met droogrot aangetaste knollen kunnen overgaan in natrot door een secundaire aantasting met Erwinia bacteriën. Besmette knollen kunnen een slechte opkomst geven met een hol gewas en verwelkende stengels als gevolg. Een knolbehandeling heeft naast de bestrijding van rhizoctonia meer effect op knolkwaliteit dan voorheen werd aangenomen.

 

Beheersing van knolziekten in aardappelen.

Het doorbreken van de cyclus van schimmels als zilverschurft, fusarium en zwarte spikkel is vaak onderschat. Daarnaast spelen andere factoren als een goed afgeharde schil bij de oogst en het continu droog bewaren van pootaardappelen een belangrijke rol. Al met al is het belangrijk de cyclus van de schimmel zoveel mogelijk te doorbreken en daardoor de mogelijkheid van infectie zoveel mogelijk te beperken. Op deze manier houden we grip op de knolkwaliteit en hebben we een beter rendement van de middelen, zowel voor de grondbehandeling als de knolbehandeling. De kosten van een goede knolbehandeling verdienen zich snel terug en doorgaans hebben we dan minder leesuren en minder uitschot. 

 

Welk middel gaat u kiezen?

Een behandeling met Emesto Silver ligt wat kosten betreft hoger dan Monarch maar de werking is ook breder. De keuze van het middel hangt af van de partij aardappelen en uw bedrijfssituatie. De voorkeur bij Emesto Silver gaat uit naar een behandeling wanneer de aardappel in rust is, dus voordat er witte puntjes op de knol zichtbaar zijn. Emesto Silver is het enige product wat ook nog een redelijke werking heeft op phoma. De volgende middelen zijn toegelaten voor de knolbehandeling:

 

- Emesto Silver            0,2 ltr / ton

- Monarch                    0,2 ltr / ton

- Maxim 100 FS           0,25 ltr / ton (niet toegelaten voor pootaardappelteelt)

​​

 Gevoeligheidstabel knolziekten aardappelen

 

 

 

Rhizoctonia

Zilverschurft

Fusarium

Zwarte Spikkel

Phoma

 Emesto Silver

+++

+++

++

++

++

 Monarch

+++

+

-

-

-

 Maxim 100 FS

+++

+

-

+-

-

 

Verhuur: Pieperdoes rollenband.

Wij bieden u de mogelijkheid aan om aardappelen te behandelen met onze Pieperdoes rollenband met schijfvernevelaars. Deze apparatuur is opgebouwd op een 1,20 mtr brede rollenband met daarboven 2 schijfvernevelaars. De rollenband en de opvoerelevator zijn afzonderlijk in snelheid te regelen. Voordeel van deze apparatuur is dat bij een capaciteit van 15 ton/uur nog 1-2 ltr vloeistof per ton aardappelen verneveld wordt. De aardappelen worden dan rondom goed vochtig zonder dat het gaat lekken. Voor een goede knolbehandeling is voldoende bevochtiging noodzakelijk! De rollenband kan rechtstreeks  weer in de kist draaien (+ valbreker) of via een trechter op een transportband. 

 

Voor vragen of het huren van onze Pieperdoes rollenbanden kunt u contact opnemen met onze teeltmanagers.

 

Tags:

pootaardappel
pieperdoes
Knolbehandeling

Informatie aanvraag

Wij hebben enkel uw naam, telefoon en/of email nodig.

Na het versturen nemen wij z.s.m. contact met u op.